Novovaroški lovci obezbedili hranu za zimsku prihranu divljači

Nova Varoš – U šumama kod Nove Varoši, ovu zimu mnoga divljač preživeće samo zahvaljujući lovcima. Na zavejanim proplancima teško je naći hranu, pa im je pomoć neophodna. Sa džakovima kukuruza preko ramena, umesto dvocevki, često kroz dubok sneg pešače kilometrima kako bi obrok za zverinje doturili na hranilišta.

Lovci izneli kukuruz za divljač, foto: Privatna arhiva

Lovci iz Radoinje i Rutoša ove zime imaju obavezu više, da brinu i o novim stanarima hrastove šume na Crkvinama, uz granicu dva sela. Jeleni i košute, ukupno njih 12, ovde su pronašli novi dom nakon što su proletos pušteni u prirodu iz prihvatnog centra u Seništima iznad Radoinjskog jezera. Dopremljeni su iz vojvođanskih ritova u okviru projekta obnove populacije jelenske divljači na Zlataru, odakle su nestali pre pola veka.

-Ovde su našli svoj mir, a i žir koji vole obilno je rodio pa nije bilo potrebe da idu dalje. Zbog dubokog snega zimus su se međutim našli u problemu, pa smo morali da intervenišemo. Uz pomoć Lovačkog udruženja ’Кozomor’ dopremili smo na hranilište veću količinu kukuruza i sena, što će im biti dovoljno za jedno vreme. Ješće ih i srenća divljač i zečevi kojih je sve više – kaže lovac Aleksandar – Aco Leković iz Radoinje.

Prihrana divljači stalni je posao lovaca. Sprovodi se tokom cele godine, najčešće tokom velikih snegova kada je stanovnicima šuma teško doći do hrane u prirodi.

-Ukorenjeno je mišljenje da su lovci samo tu da bi ubijali divljač, što jednostavno nije tačno. Naša misija je prevashodno da brinemo o prirodi i stanarima šume, i to ne samo tokom zime. Leti se na primer na hranilišta dosta iznosi so, jer ukoliko je nema redovno na jelovniku kod divljači dolazi do poremećaja prilikom teljenja i koćenja mladih – kaže Leković.

U poslednjih nekoliko godina u novovaroškom kraju značajno je povećan broj divljači. Naročito srneđe , pa sada prema nekim procenama u lovištu površine 55.900 hektara ima oko 800 srna i srndaća. Sve više je i zečeva koji su bili skoro potpuno nestali.

-Sve naše akcije usmerene su ka tome da se broj divljači održi na optimalnom nivou, što nam za sada uspeva. Zimska prihrana jedna je od najvažnijih akcija, jer divljač bira ona staništa koja im nude dovoljno hrane, mir i sigurnost. Pored pojačane kontrole i zaštite radimo i na svakodnevnoj edukaciji kako lovaca tako i meštana bez čije pomoći teško da bismo uspeli – kaže Darko Živković, lovočuvar Udruženja lovaca „Кozomor“ iz Nove Varoši.

Izvor: Dobrojutro/Ž.Dulanović