Obeležena 79. godišnjica Prijepoljske bitke

Prijepolje – Komemoracijom u Spomen kompleksu „4. decembar“ u Prijepolju, danas je obeleženo 79. godina jedne od najtragičnijih bitaka u Drugom svetskom ratu na tlu Jugoslavije, u kojoj je poginulo 500 partizana.

Foto: A.Rovčanin

Na komemoraciji su položeni venci Vlade Srbije, Opštine Prijepolje, SUBNOR-a i boračkih organizacija iz zemalja i mesta čiji su borci izginuli u odbrani partizanske bolnice u Prijepolju.

Član Republičkog odbora SUBNOR-a Srbije Milan Lučić izrazio je  zahvalnost delegacijama koje su  došle da se poklone palim žrtvama. On je ukazao na činjenicu da u Prijepolju postoji osam spomenika koji ukazuju na Prijepoljsku bitku i da je najveći broj njih u prilično devastiranom stanju. Lučić je apelovao na nadležne da na Spomen kompleks “4. decembar” bronzanim pločama sa imenima palih boraca, zamene  mermerne poloče koje su postavljene pre devet godina  na kojima nema velikog broja imena poginulih učesnika bitke.

Predsednik Opštine Prijepolje Vladimir Babić je, u obraćanju rođacima poginulih partizana u Prijepoljskoj bitci i građanima, izrazio žaljenje što na godišnjicu bitke nije bilo predstavnika Vosjke Srbije i susednih država, čiji su stanovnici nekada ginuli na ovom prostoru za iste ciljeve i ideale.

– Najmanje što možemo jeste da damo sve od sebe, i težimo da naše okruženje u sve tri novonastale države učinimo boljim za život. Da poštujemo jedni druge, zajednički gradimo dobre odnose i idemo ka boljoj budućnosti – rekao je Babić.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Adrić je naveo da država neće dozvoliti prekrajanje istorije.

– Nikakva revizija istorije u svetu i kod nas u zemlji nema istorijsko utemeljenje, sramna je i besčasna. Nema pobede u Drugom svetskom ratu nad nacizmo i fašizmom bez datih života boraca Crvene armije i svih pripadnika Narodno oslobodilačke borbe i partizanskih jedinica Jugoslavije – istakao je između ostalog  Andrić.

Prijepoljska bitka otvorila je Šestu neprijateljsku ofanzivu, u nemačkoj istoriografiji nazvanu „Operacija Kugelblic“ , koja je, po upotrebljenim snagama, bila najveća antipartizanska akcija 1943. godine.

Operacija je trajala od 4. do 16. decembra u Raškoj oblasti i istočnoj Bosni. Protiv 12.000 partizana iz Druge proleterske i Pete krajiške divizije, bilo je angažovano 75.000 Nemaca iz Vermahta i SS-a, pripadnika Bugarske vojske, četnika, a u napadu je učestvovala i 369. legionarska divizija Vermahta koju su popunjavali regruti iz Hrvatske.

PP Media