Od države 44 traktora za novovaroške poljoprivrednike

Nova Varoš – Vrednost investicije veća od 100 miliona dinara: Među prvih 600 prijava, novovaroški poljoprivrednici u značajnom broju ostvarili uslove za nabavku 44 traktora i priključne mašine.

Ilustracija, foto: PP Media

U okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu Srbije, Tim za upravljanje Projektom, koji radi u Upravi za agrarna plaćanja, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, objavio je Кonačnu rang listu za Drugi javni poziv programa bespovratnih sredstava koji se finansira iz zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Predmet Drugog javnog poziva bile su investicije i prihvatljivi troškovi koji se odnose na unapređenje konkurentnosti primarne stočarske proizvodnje i to u oblastima proizvodnje mleka i mesa, pčelarstva i akvakulture. Rok za podnošenje prijava bio je od 24. januara do 23. februara 2022. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva  i vodoprivrede i Svetska banka daju 50 odsto ukupne vrednosti investicije, 40 odsto vrednosti dolazi od kreditnog finansiranja u saradnji sa poslovnim bankama  a 10 odsto učešća daju sami poljoprivrednici.

Prema podacima Кonačne rang liste, među prvih 600 prijava, našlo se ukupno 44 poljoprivredna gazdinstava sa teritorije Opštine Nova Varoš koja su zahteve podnela za investicije za nabavku traktora i priključnih mašina ( GPS uređaji, solarni paneli, prednji traktorski utovarivač, cisterna za tečni stajnjak, navigacija, meteorološke stanice,…).

Od 44 poljoprivredna  gazdinstva koja su se našla među prvih 600 na ovom Javnom pozivu, 11 njih su nosioci žene a 18 gazdinstava su nosioci mlađi od 40 godina.

Naredni korak, po objavljivanju Кonačne rang liste, jeste da, Uprava za agrarna plaćanja donosi Rešenje o odobravanju prava na korišćenje bespovratnih sredstava prema redosledu na Кonačnoj rang listi za sve prijave za koje postoje finansijska sredstva opredeljenja za Drugi javni poziv u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu Srbije.

PP Media