Odavanje počasti vojvodi Bojoviću

Nova Varoš – Povodom 161. godišnjice rođenja vojvode Petra Bojovića (1858-1945), predstavnici Opštine Nova Varoš i Udruženja potomaka ratnika 1912-1920. godine iz Nove Varoši i Beograda položiće cveće na spomenik slavnom ratniku na gradskom trgu u utorak, 16. jula, u 13 sati.

Polaganje cveća na spomenik ratniku, koji je pod zastavom otadžbine proveo 46 godina, u utorak, 16. jula, u 13 sati, foto: D.Gagričić

Uz odavanje počasti, prisutni će se podsetiti na životni i ratnički put Petra Bojovića, koji je prešao put od turskog roba i zlatarskog čobančeta iz sela Miševići do stratega i komandata u bitkama koje su donele slavu srpskom oružju i slobodu porobljenom narodu. Sa preko 46 godina u službi pod zastavom otadžbine, Bojović je učestvovao u šest oslobodilačkih ratova Srbije. Jedan od četvorice srpskih vojvoda s kraja 19. i početkom 20. veka, bio je načelnik Vrhovne komade Srpske vojske i komandant Prve armije u proboju Solunskog fronta 1918. godine i oslobođenju zemlje.

Vojskovođa Petar Bojović je vojničkim umećem i ličnom čašću za života podigao najlepši spomenik. Povratak vojvode u zavičaj, ipak je – dugo trajao?! Zaboravljenom vojvodi je tek 52 godine posle smrti, na Vidovdan 1997. godine, na trgu koji nosi njegovo ime, otkriven spomenik, bronzana skulptura – rad beogradskog vajara Miodraga Živkovića.

D.Gagričić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *