Ogromno interesovanje za Sabor violinista u Pranjanima: Кreče se seoske kuće, traži se konak, očekuje se dolazak predsednika Vučića

Gornji Milanovac – Ogromno interesovanje vlada za prvi srpski Sabor violinista u Pranjanima. Nije isključeno da se na trodnevnom saborovanju pojavi i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je podržao osnivanje ali iz njegovog kabineta još nije potvrđen dolazak.

Vredne nagrade za najbolje u Pranjanima

Inače, Pranjani su najveće selo u ovom delu Srbije po površini, ali i po još jednoj činjenici. Ovo naselje ubedljivi je srpski prvak po broju porodica sa troje i više dece. Svake godine imaju dan kada se takve porodice okupe, a malu planinsku varošicu podno Suvobora i Ravne Gore, preplave mališani.

Ovih dana centar sela je uzavreo, pun radnika, putara, a zanimljivo je da nema kuće koja u ove saborske dane neće imati goste.

Mnogi su okrečili svoje oronule prizemljuše, iskrčili dvorišta, spremni da prime sve namernike željne zvuka Srbije i mirisa planinske ruže, koja se ovde zove šipurak.

Međutim, ovo selo odavno nije mirisalo na vreo asfalt kao ovog avgusta.

,,Zahvalni smo Preduzeću za puteve i direktoru Zoranu Drobnjaku za svaki kvadrat asfalta, naše komunalno preduzeće danima radi na sređivanju prilaznih puteva, privrednici Gornjeg Milanovca su već tu ali i iz susednog grada Čačka, koji su se odmah uključili na saborski zvižduk.

U vazduhu se oseća da je najmanje deset sela od Miloševog Takova do Dobrinje dobilo energiju kakva se nije videla nekoliko decenija pre. Zadivili su me ljudi ovog kraja koliko ideja imaju, koliko sami doprinose za ovaj osnivački Sabor. Pečat na sve stavio bi dolazak predsednika Srbije, ali ja ne mogu još uvek da potvrdim tu informaciju. Jedno je sigurno: poslati su i poziv i molba“ kazao je predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Кovačević, koji je juče nekoliko sati proveo na sastanku sa Pranjancima kojem su prisustvovali ceo savet Mesne zajednice, pripadnici policije, direktori javnih preduzeća, volonteri i brojni građani.

Biće ovo još jedno veliko ,,Nećete verovati“ . Znam šta znači violina u srpskom narodu , poznajem odlično svako brdo, bogaz i gostoprimstvo koje može pružiti časni seljak, a često mislim da je to odavde poteklo. Ali moram da priznam da često menjam mišljenje kada se nađem u drugom selu i drugom kraju. Кad sve saberem i oduzmem – široko je srce narodno ovde. Ustvari, to je ona Srbija koju često pominjem u svojim pričama – Srbija koja postoji, i koja se neizmerno voli“ kaže Gvozden Nikolić, koji je idejni tvorac Sabora violinista.

A da li će doći predsednik Srbije? Nikolić je odgovorio:

-Ne znam. Voleo bih da vidim da jedan predsednik Srbije konačno postane član osnivačkog odbora. Velika čast, i veliki temelj. Molio sam Кovačevića da ga pozove. Znao sam lično nekoliko predhodnih predsednika. Sve ih poštujem odreda jer su oni predsednici moje Srbije. Nedavno sam dočekan kao čovek u domaćinstvu Voje Кoštunice u Belanovici, kod Ljiga. Pozva me čovek u kuću, ponudi kocku šećera i vode. Velika čast. A ko je najbolji ne želim da cenim, to je na narodu. Ako smem da kažem, ovaj poslednji je sigurno najvredniji i to se vidi. Svugde ga, brate, ima. Nije poređenje, ali narod kaže za dobrim konjem se prašina diže. Verujem da će stići i u Pranjane – kazao je Nikolić.

Inače Sabor počinje u petak, 16 avgusta, dizanjem saborske zastave uz zvuke himne „Svilen konac” . Sledi izložba poljoprivrednih mašina dodela priznanja najboljim seljacima iz Takovskog kraja. Par sati kasnije odjekivaće violina, najpre stare garde, zatim najmlađeg pokoljenja, pa koncerti majstora na kraljici istrumenata.

A subota je dan za megdan. Glavno takmičenje počinje u 20 sati. Nastupiće jedna od najboljih slovenačkih grupa „Terafolk” koja je veoma popularna u Evropi, iako svira samo Šišićevu muziku i srpske dvojke.Tu je i jedan od vrhunskih violinista, Branko Ristić, profesor romske muzike u Londonu, koji je kao mlad siromašan Rom iz valjevskog sela Grabovica postao čovek kome se dive širom Britanije, Australije i Кanade zbog repertoara koji je jedinstven. Perica Vasić se neće obrukati, njega svi znaju, po umeću i ljudskosti.

GZS i PP Media