Ovaj užas nije budućnost Srbije

Prijepolje – Nakon požara koji već treći dan bukti na deponiji Stanjevine, na samom ulasku u Prijepolje, iz Sadžačke demokratske partije oglasili su se saopštenjem za javnost koje prenosimo u celosti.

-Već tri godine mi iz Sandžačke demokratske partije pričamo, upozoravamo i molimo lokanu vlast da se uozbilji i postupi po dogovoru koji smo u februaru 2016. godine postigli sa nadležnim ministarstvom Vlade Srbije. Tada je pomoćnica ministra g-đa Stana Božović medijima potvrdila da će nesanitarna deponija smeća Stanjevine biti vrlo brzo zatvorena i da će se otpad iz Prijepolja odvoziti u regionalnu deponiju “Duboko” kod Užica. Zauzimanjem fotelja lokalni vlastodršci su odjedom zaboravili da su u gumenim čizmama hodali po, tada, uređenoj, tamponom prekrivenoj deponiji, obećavajući  građanima da će to biti riješeno čim se oni dohvate položaja. Međutim, kad su se dohvatili vlasti, zaboravili su na obećanja i prionuli da asfaltiraju sokake do svojih vikendica, imanja, pa čak i do štala. Otvarali su fantomske firme na tetke i punice preko kojih su preljevali budžetski novac u svoje  džepove, plaćali Halal sertifikate trafikama, kafićima, čak i knjigovodstvenim agencijama. Uzimali su pare za krečenje džamija koje su meštani  već okrečili svojim novcem. Debelo plaćaju informisanje televiziji koja nikog ne informiše. Predsednik opštine daje narodne pare, i to 2 milona eura, za aveniju do svoje kuće. Onesposobili su most u Šarampovu i srušili svaku nadu za bolju budućnost u Prijepolju – navode iz SDP OO Prijepolje.

-Sada, kada se zapalilo jedino “zdanje” koje su oni sagradili, tražeći izgovor, kažu  “pa 50 godina se odlaže smeće u Stanjevinama”. Jeste, odlagalo se po odluci Skupštine koja precizno definiše način upravljanja i odlaganja. Deponija se uvijek prekrivala debelim slojem tampona, te nije bilo smrada, niti opasnosti od zapaljivanja. Zadnje tri godine lokalni vlastodršci kao da su se inatili sa građanima pa su svesno zaboravili na tu obavezu, želeći da se smrad oseti i gabariti vide što dalje. Sadašnja situacija je možda jedinstvena prilika da se uz pomoć Vlade Srbije  zatvori ova sramota i energičnije krene ka traženju trajnog rješenja. Privremeno, svakako, postoji, a to je odvoženje  na deponiju u Druglićima. Za to postoji ugovor  o zajedničkom finansiranju, izgradnji i sanaciji deponije „Duboki Potok“ u Druglićima. Broj Ugovora je 466-17/96 od 28.11.1996. g. Znači, Prijepolje polaže ista prava za odlaganje smeća na ovoj deponiji kao Priboj i Nova Varoš – stoji u saopštenju prijepoljskog SDP-a. 

-U suprotnom, lokalni vlastodršci će ovu paljevinu nekako ugasiti i zatrpati zemljom. Onda mogu nastaviti podizanje planine smeća, samo sada sa boljim temeljom, pa će moći i viša da bude. Naravno, ako im građani to dozvole – zaključuje se u saopštenju za javnost SDP OO Prijepolje.

PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *