Okupljanje Matovića polovinom septembra na Jabuci

Prijepolje – Bratstvo Matović, okupiće se po prvi put na Jabuci, brdu iznad Prijepolja, u nedelju 15. septembra. Obrad Matović ispred organizacionog odbora kaže da očekuje dolazak više od 300 familija ovog plemena, a svoje prisustvo su najavili Matovići iz Beograda, Novog Sada, Banjana, Kraljeva, Nikšića, Foče, Arilje, Raške i sa Zlatibora. On navodi da će okupljanju prethoditi liturgija, a pripremljen je i bogat kulturno-umetnički program.

Organizacioni odbor skupa Matovića, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

– Za 9 časova predviđena je liturgija kod crkve na Jabuci, u kulturno-umetničkom delu programa nastupiće izvorna grupa “Jabuka”, guslari, dvojničari a tu će biti i zdravičar – ističe Obrad.

On naglašava da ovo pleme datira iz vremena pre Kosovske bitke.

– Činjenica da smo imali grb ukazuje da datiramo mnogo u prošlost. Po kazivanjima 10 Matovića se pričestilo u mestu Počivala kod Banjana odakle je krenulo u boj na Kosovu – tvrdi Obrad.

U opštini Prijepolje u tri mesne zajednice Kosatica, Jabuka i Pravoševo Matovići su najbrojniji, a najstariji živi član je ovog plemena je devedesetogidišnji Marko Matović koji živi na Jabuci.

Iz organizacionog odbora isitču da je namera da okupljanje bratstva Matović preraste u tradiciju i da se svake godine održava u drugoj sredini.

PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *