Opština Nova Varoš i Divac fondacija podržavaju mlade poljoprivrednike

Nova Varoš – Opština Nova Varoš uzela je učešće u projektu „Osnaživanje mladih poljoprivrednika“ koji Fondacija Ana i Vlade Divac realizuje u saradnji sa Srednjom poljoprivrednom školom u Požezi, a koji su u 2020. godini  podržale i opštine Arilje, Požega, Čajetina, Gornji Milanovac i grad Užice. Učešće opštine u ovom projektu je 150.000,00 dinara.

Ilustracija

Fondacija Divac već dugi niz godina podržava mlade poljoprivrednike završnih godina srednje poljoprivredne škole u Požezi koji su odlučili da svoj život i rad nastave na selu. Кroz projekat „Osnaživanje mladih poljoprivrednika“ i u saradnji sa Poljoprivrednom školom u Požezi donira se poljoprivredna oprema (mehanizacija, plastenici) košnice i pčelarska oprema za najbolje poslovne ideje. 

U 2020.godini je dodeljeno ukupno 19 grantova, a od toga 3 učesnika su bila iz Nove Varoši: Aleksandar Gujaničić koji je dobio 120.000, dinara za plastenik, Mitar Bjelić 145.039,44 dinara za zadnju jednorednu vadilicu krompira i Sanja Mandić koja je dobila 134.400,00dinara za samohodnu kosačicu. U 2021. godini pravo učešća na konkursu imaće  4 maturanta iz opštine Nova Varoš.

Cilj projekta je da se podrže mladi koji žele da se bave poljoprivredom i unapređuju porodično gazdinstvo. Uključivanje opštine Nova Varoš u ovaj projekat je veoma značajno jer se na ovaj način osnažuje ne samo veći broj mladih poljoprivrednika, nego se i na indirektan način pomažu sela u kojima će ti mladi ostati da žive i rade.

PP Media