„Svadba“ premijerno izvedena na sceni Doma kulture

Prijepolje/Priboj/Nova Varoš – Pozorišna predstava „Svadba“ je premijerno izvedena krajem prošle godine na sceni Doma kulture „Jovan Tomić“ Nova Varoš. Ova predstava je prvi zajednički uspešno završen projekat “Na tromeđi – Pozorište!” koji je rezultat  potpisanog Memoranduma o saradanji između Doma kulture Prijepolje, Doma kulture “Jovan Tomić” Nova Varoš i Doma kulture “Pivo Karamatijević” Priboj, a na inicijativu direktorice Doma kulture Prijepolje, Admire Hamidović.

Igraju glumci iz tri grada, foto: Dom kulture Prijepolje

Predstava je rađena po motivima istoimenog dela čuvenog ruskog klasika Antona Pavloviča Čehova režirali su Danijel Petkovski i Ivana Janović, a izveli glumci amaterskih pozorišta iz ove tri kulturne ustanove: Ekrem Lotrić, Neira Hurić, Fahrudin Dželilović, Zejna Alić, Anes Hrlović, kao i glumci iz Nove Varoši Selma Hasović, Nebojša Radišić i Salih Turkmanović. Tekst je, inače, kompilacija četiri Čehovljeve jednočinke: Mekušac, Medved, Prosidba i Svadba. Radnja, isprepletana dramskim i humorističnim momentima koja prate različita psihološka stanja čoveka, zaintrigirala je i podstakla publiku na razmišljanje o istinskim vrednostima.

Scenografiju u predstavi potpisuju Mihajlo Čpajak i Muriz Muškić; kostimografiju Vera Lojanica i Ivona Bulatović, a produkciju Dom kulture „Jovan Tomić“ Nova Varoš, Dom kulture „Pivo Кaramatijević“ Priboj i Dom kulture Prijepolje.

Foto: Dom kulture Prijepolje

Nakon publike u Novoj Varoši, predstavu će uskoro imati priliku da pogledaju i ljubitelji pozorišne umetnosti u Priboju – polovinom januara, i Prijepolju – krajem januara. Očekivanja organizatora i koproducenata su da će komad nastaviti uspešan pozorišni život kao održiv projekat, realizovan uz finansijsku podršku Ministarstva kulture, a u okviru Memoranduma o saradnji koji su u februaru ove godine potpisali direktori domova kulture iz ove tri opštine – Mihrija Hadžić, Svetlan Milinković i Admira Hamidović, sa ciljem unapređenja amaterizma i kulturnih sadržaja u ovom delu Srbije, kao i povezivanja mladih umetnika kroz raznovrsne projekte na polju kulturnog stvaralaštva.

-Predstava je kruna uspešne saradnje u segmentu afirmacije pozorišnog amaterizma, a prethodnih meseci realizovano je i nekoliko drugih zajedničkih programa tokom kojih su mladi i kreativni stvaraoci sa ovog područja imali priliku da izraze svoj talenat. Izdvajaju se, svakako, zajednički koncerti lokalnih kulturno-umetničkih društava, koji su bili izuzetno propraćeni i posećeni – kaže za „Varoške novine“ direktorka Doma kulture u Novoj Varoši Mihrija Hadžić.

Nakon više realizovanih kulturnih programa  premijera pozorišne predstave „Svadba“

došla je kao šlag na tortu na kraju ove, veoma uspešne 2022. godine. Amateri sva tri ansambla pokazali su da tromeđa itekako, moze bez međa.

– Na tome smo neizmerno zahvalni Ministarstvu kulture koje nam je svojom podrškom dalo vetar u leđa za ovaj zajednički poduhvat. Očekujem da će godine koje dolaze pokazati snagu zajedništva domova kulture ova tri mala grada i da ćemo imati priliku da ovakav projekat prikažemo kako u Srbiji, tako i van njenih granica – izjavila je Admira (Mostarac) Hamidović, direktorica Doma kulture Prijepolje i koordinator projekta „Na tromeđi-Pozorište!“

Varoške novine i PP Media