Počeli radovi na izgradnji vodovoda u Božetićima

Nova Varoš – U petak su krenuli radovu u mesnoj zajednici Božetići, i šest sela konačno će dobiti vodu. Inicijalni projekat za vodosnabdevanje je 138 miliona dinara i predviđen je da se radi u dve faze, rekla je direktorka JKP „3. septembar” Suzana Šuljagić.

Iskopani prvi metri vodovoda u Božetićima, foto: Rina A.Rovčanin

„Prva faza je snadbevanje Božetića, Gornjeg Trudova i Štitkova sa vodom, i nju upravo sada radimo. Ona podrazumeva da se odradi kaptaža izvorišta Ćurčića vrelo, zatim dovod gravitacionog cevovoda do crpne stanice Štitkovo i nakon toga potisni cevovod do rezervoara Briježđa, gde će biti crpna stanica i jedna komora od za sad 200 kubika koja je dovoljna za napajanje sela u Božetićima, Debelja, Bukovik, Tisovica, Ljepojevići i Trudovo”, rekla je Šuljagić.

Direktorka Komunalnog preduzeća „3 septembar“ Nova Varoš, Suzana Šuljagić, foto: Rina A.Rovčanin

Prema njenim rečima predviđeno je da kapacitet bude 15 litara u sekundi, iako je samo izvorište Ćurčića vrelo projektovano na 25 litara u sekundi. višak vode, kako kaže direktorka, od 10 litara predviđen je za dopunu vodosnabdevanja u Novoj Varoši u nekoj drugoj fazi, za koju se još ne zna kada će se raditi.

„Za sada se projekat finansira sredstvima opštine, mi smo izvođači radova pošto smo i preduzeće koje je osnovano od strane lokalne samouprave, koja se bavi vodovodom i izvođenjem radova na istom”, kazala je Šuljagić.

Predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević, foto: Rina A.Rovčanin

Predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević rekao je da je projekat vodosnabdevanja od velikog značaja za ovaj kraj, sa kojim nažalost do sada niko nije hteo da se bavi. „Kada sam došao na mesto predsednika opštine bila je teška godina, tada smo uz pomoć vojske dovozili vodu domaćinima i to po nekoliko cisterni. Od tada razmišljam kako da pokrenem ovaj veliki projekat. MZ Božetići je jedna od najbogatijih u novovaroškoj opštini. Ima 750 stanovnika, 5.000 grla krupne stoke, među njima 3.000 muznih krava, 500 registrovanih domaćinstava, dve mlekare i dve škole. Ovde se svake godine povećava broj dece, i mi smo osetili potrebu i prepoznali interese ovog sela”, rekao je Vasiljević.

Radovi se izvode od Trudovačkog vrela do Štitkova u dužini od 4 kilometra, foto:Rina A.Rovčanin

Prema njegovim rečima zbog velike vrednosti izbačena je jedno postrojenje iz prvobitnog projekta od 23 miliona.

„Preprojektovali smo prvobitnu ideju i radimo 4 km vodovoda od izvorišta Trudovačko vrelo do Štitkova do kraja građevinske sezone. Očekivali smo novac od Kancelarije za javna ulaganja, oni su godinu dana pričali o tome, ali ispostavilo se da Svetska banka ne daje novac za izgradnju novih vodovoda već isključivo za sanaciju postojećih. Tako da smo novcem iz budžeta krenuli u realizaciju ovog projekta, a sledeće godine ćemo planirati značajan iznos iz lokalne kase za nastavak radova”, kazao je predsednik opštine.

Vasiljević je najavio i veliku proslavu kada voda stigne na Briježđa, 28. avgusta sledeće godine dodajući da će se usput napojiti par žednih zaseoka. Kako je rekao radovi su povereni novovaroškom preduzeću.
„Morali smo da ga osavremenimo tako da smo kupili mašinu OCB koja je koštala 80.000 evra da ne bi plaćali firme sa strane, jer nam je interes da naši radnici rade. Želimo da kroz naše projekte čuvamo naše domaćine, jer su oni potrebni Srbiji”, istakao je Vasiljević.

Milomir Stamatović iz Bukovika kaže da vodu nisu čekali godinama nego decenijama. „Bogu hvala počelo je, a mnogo će nam značiti pogotovu za omladinu i ostanak na selu. Nismo imali vodu, mučili smo se opasno, dovlačili smo, molili za cisterne. Samo ja imam 20 muznih krava i priplodnih junica treba to napojiti”, rekao je Milomir.

Zadovoljni meštani Božetića, foto: Rina A.Rovčanin

Miroljub Čkonjević u Štitkovu je imao vodu, ali smatra da je ovo ogromna stvar, da se posle 50 godina rade putevi i voda.

Dragoljub Marinović iz sela Bukovika ne pamti kada su bili ovako složni. „U mojim godinama izmenio sam 50 predsednika i nijedan do sada nije poklanjao pažnju seljacima MZ Božetići, koja jedina u Novoj Varoši nema vodu. Ako bude dao Bog da se ovo završi, ovde će ostati potomaka i omladine, a narod će se i vratiti na selo. Ako nema vode, asfalta i struje ostadosmo u jadu i u bedi i ovako nas svaki dan ima sve manje i manje”, kaže Dragoljub.

Rina i PP Media