Poklon letovanje mališanima iz Prilužja

Za decu iz Prilužja, iz pobratimske opštine sa Kosova i Metohije, Pribojci su ovog leta obezbedili letovanje u svom odmaralištu u Sutomoru. Za pedesetak mališana to je bio pravi odmor van enklave i ograničenja u kojima žive, a neki među njima su i prvi put videli more.

Prvi odlazak van porodice, ali i rodnog mesta. Drugo je sve ostalo – život u enklavi, u najvećem selu opštine Vučitrn, u Prilužju, na Kosmetu. Tamo rastu, uče, igraju i vole.

„Ja svoje Prilužje ne bih menjao ni za jedno mesto“, kaže Jovan Tomić iz Prilužja.

Tamo su obazrivi, a na moru opušteni.

„Ograničeni smo dosta. U okolna mesta ne idemo tako često, u Vučitrnu nema Srba. Idemo samo u Mitrovicu i Gračanicu, tamo gde ima Srba, a u ova ne“, objašnjava Boban Mitrović iz Prilužja.

Anastasija Vuksanović iz Prilužja kaže da bi baš volela da neko od drugara koje je upoznala na letovanju dođu na KiM.

„Dole kod nas je stvarno lepo. To što su Albanci tu, ima i dobrih i loših“, objašnjava Vuksanovićeva.

Letovanje u dečjem odmaralištu pribojske opštine tek je deo pomoći i dokaz da bratimljenje Prilužja i Priboja nije samo protokolarno. Pribojci pomažu i priluške studente, a od ove godine i prvačiće.

„Mi već pet godina praktikujemo da našim prvacima dajemo novčanu čestitku, ove godine smo uvrstili i prvake iz Prilužja i planiramo da tu saradnju proširimo i na sport i na kulturna dešavanja“, napominje predsednik opštine Priboj Lazar Rvović.

Svoje odmaralište u Sutomoru, opština Priboj je renovirala pre nekoliko godina i namenila deci i mladima. Besplatno za najugroženije i korisnike socijalne pomoći i vrlo povoljno za sve ostale.

„Tako da je svaki roditelj sa teritorije opštine Priboj u mogućnosti da pošalje svoje dete na more i oni koji nikada nisu bili imaju priliku da se druže i da upoznaju plavi Jadran“, ističe direktor Dečjeg odmarališta „Priboj“ u Sutomoru Aleksandar Mandić.

Uz mališane iz Priboja, koji se ovde osećaju kao kod svoje kuće, od ovog leta morsku razglednicu dopisuju i deca Prilužja.

„Sviđa mi se, voleo bih ponovo da dođem“, kaže Luka Mašić iz Prilužja.

Za povratak, prilika ih čeka već narednog leta.
Izvor: RTS Jelena Božović