Polaganjem venaca obeležena godišnjica oslobođenja Prijepolja u Prvom svetskom ratu

Prijepolje – Delgacija opštine Prijepolje i Saveza potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine polozila je vence na spomen obeležje stradalim ratnicima u ratovima od 1912. do 1918. godine, evocirajući uspomene na slavne pretke koji su doneli slobodu Prijepolju u Prvom svetskom ratu.

Predsednik SO Prijepolje Izudin Šantić, foto: A.Rovčanin

Načelnik Opštinske uprave Miodrag Ćubić, podsetio je na činjenicu da je Mileševski srez, kojem je pripadalo Prijepolje, dao više od 1500 boraca u Prvom svetskom ratu, dok su mnogi od njih prošli i albansku golgotu.

– Prvi svetski rat je jedan od najznačajnijih događaja u istoriji čovečanstva, gde je za slobodu živote položilo više od 10 miliona ratnika, a ranjeno je bilo više od 20 miliona boraca. Celokupno svetsko stanovništvo je pretrpelo ogromnu patnju. I naš Mileševski srez dao je 1500 boraca, a mnogi od njih su prošli i albansku golgotu kako bi doneli slobodu svojim potomcima – istakao je Ćubić.

Načelnik Opštinske uprave Miodrag Ćubić, foto: A.Rovčanin

Predsednik Udruženja potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine Vukosav Tomašević ukazao je na značaj 31. oktobra, kao jednog od najsvetlijih datuma u viševekovnoj istoriji Prijepolja. On je naglasio i da će Savez pokrenuti inicijativu da ovaj datum, zajedno sa 27. oktobrom, danom oslobođenja od Otomanske imperije, uđe u kalendar službenog obeležavanja.

Foto: A.Rovčanin

– U Prvom svetskom ratu naša država je mnogo stradala a mileševski kraj dao je brojne žrtve i značajan doprinos za slobodu. Za slobodu zajedno su ratovali i Srbi i Muslimani. Nažalost, ne postoje precizni podatci o broju žrtava i nosilaca Albanske spomenice i Solunaca – kazao je između ostalog Tomašević i apelovao na kulturne institucije da pokrenu incijativu da se prebroje i popišu svi skteri Prvog svetskog rata iz ovog kraja.

PP Media