Porodilište u Prijepolju dobilo dve klime u akcji „Blic fondacije“

Porodilište Opšte bolnice u Prijepolju dobilo je dva klima uređaja u novoj akciji „Blic fondacije“. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja, a 50 klima uređaja za 24 porodilišta u Srbiji donirala je kompanija „Elkom trejd“ iz Beograda.

U poslednjih dvadesetak dana ovo je druga donacija „Blic fondacije“ porodilištu u Prijepolju. Polovinom juna, njima je uručen vredan aparat za neonatalni skrining sluha.
U Porodilištu u Prijepolju godišnje se rodi oko 550 beba, a pored Prijepoljki ovde se porađaju i trudnice iz susednih opština Nova Varoš, Priboj i Sjenica.
– Od 2003. godine kada je porodilište detaljno renovirano, ovo nam je najznačajnija donacija na čemu smo „Blic fondaciji“ neizmerno zahvalni. Porođajna sala do sada nam je bila jedina klimatizovana prostorija, pa će dve klime, dar „Blic fondacije“ biti instalirane u bolničkim sobama. Jedna u sobi u kojoj je najviše kreveta za porodilje, a druga u sobi gde borave trudnice nakon operacionog zahvata. Sve bolničke sobe su na osunčanoj strani pa je leti u njima temperatura i preko 35 stepeni – kaže načelnik porodilišta dr Goran Tomašević.
Porodilja Svetlana Jemić iz Bara kod Sjenice u prijepljskom porodilištu je sa bliznakinjama koje još uvek nisu dobile ime. Pored dve tek rođene devojčice, Svetlana i njen suprug imaju još četiri sina.
– Vrućine su nesnosne, i ne prijaju ni meni ni devojčicama koje sam rodila na carski rez. Promaja je do sada bila jedini način da rashladimo sobu. Ni u porodilištima u Novom Pazaru, Sjenici i Bjelom Polju u kojima sam rodila sinove nisu bili ništa bolji uslovi– kaže Svetlana.
Sa Svetlanom u pretoploj bolničkoj sobi je i njena sugrađanka Maida Korać. Rodila je devojčicu Zaru i jedva čeka kada će sa ćerkom kući u Sjenicu.
– Na Pešteru je ipak prijatnija klima nego ovde u limskoj dolini. U sobi smo nas četiri porodilje sa pet beba. Zagušljivo je i jedva se diše – kaže Maida Korać.
Porodilište u Prijepolju ima pet bolničkih soba sa 16 postelja, a zaposleni očekuju da će i drugi donatori krenuti stopama „Blic fondacije“. Dve klime koje je porodilište dobilo u akciji „Blic fondacije“ uručio je Željko Dulanović, dopisnik „Blica“ iz jugozapadne Srbije.
-Klime će olakšati boravak trudnica , porodilja i novorođenčadi u bolničkim sobama tokom najvrelijih dana, što je i glavni cilj akcije „Blic fondacije“. Prijepolje je poslednjih godina jedan od najtoplijih gradova u Srbiji zbog čega je boravak u bolničkim sobama bez klime tokom letnjih meseci pravo mučenje– kaže Dulanović.
Ž. Dulanović