Pripreme za obeležavanje jubileja u punom jeku

U episkopskoj rezidenciji u Prijepolju nastavljeni su razgovori članova užeg Odbora za proslavu jubileja 800 godina manastira Mileševe.

U razgovoru su učestvovali Njegovo Preosveštenstvo Episkop mileševski g. Atanasije, predsednik Opštine Priboj Lazar Rvović, direktor Muzeja u Prijepolju Slavoljub Pušica, načelnik Policijske uprave u Prijepolju Siniša Cvijetić, nastojatelj manastira Svetog Nikole u Banji Pribojskoj arhimandrit Teofil, sekretar eparhijskog Odbora za proslavu jubileja protojerej-stavrofor Marko Papić, arhijerejski namesnik prijepoljski protojerej Igor Erić, i sekretar Eparhije mileševske protojerej Branislav Stojanović. Predsednik Opštine Prijepolje Dragoljub Zindović bio je opravdano odsutan.

Episkop Atanasije je na početku sastanka naglasio da je proslava jubileja zajedničko delo svih današnjih Srba koji žive u srpskim zemljama i rasejanju i da je potrebno da se oko njega ujedni i okupi punoća srpskog nacionalnog bića: – Osamstogodišnjica Mileševe je jedna velika šansa ponovnog sabiranja Srba i zbog toga je potrebno stvoriti zdravo jezgro najpre unutar nas samih u Eparhiji mileševskoj zajedno sa drugim ljudima dobre volje, od znanja i iskustva iz različitih oblasti koji će doprineti da se jubilej manastira obeleži svečano, dostojanstveno i u najlepšem svetlu, kako to Mileševa i zaslužuje. Radićemo predano, nadograđujući se na sve ono što su prethodne generacije u Mileševi uradile.

Eparhija mileševska može računati i na podršku lokalne samouprave u Priboju koja će u obeležavanje jubileja uključiti sve svoje raspoložive kapacitete, potvrdio je Lazar Rvović i istakao da je veoma važno da sve opštine na teritoriji Eparhije uzmu aktivnog učešća u ovoj proslavi.

Slavoljub Pušica je rekao da svi učesnici u obeležavanju osamstogodišnjice mileševske svetinje moraju biti na visini svog zadatka jer se osam vekova jednom slavi. Prema njegovim rečima, Srbi često nisu ni bili svesni značaja Mileševe i da je ovo prilika da se proslava podigne na najviši mogući nivo i da se kroz naučni, kulturni, umetnički i duhovni pristup ukaže na posebno mesto koje ovaj manastir ima u srpskom nacionalnom biću, podsećajući da je sedam puta rušen i obnavljan i da su u njemu krunisana dva kralja, Tvrtko Prvi Kotromanić i Stefan Vukčić Kosača.

Policijska uprava u Prijepolju će obezbediti sve potrebne uslove da proslava protekne u najboljem redu, rekao je načelnik Siniša Cvijetić.

Na narednom sastanku razmotriće se predlozi za članove šireg Odbora Eparhije mileševske za proslavu jubileja, budžet, kao i kalendar predloženih aktivnosti.
Izvor: Eparhija mileševska i PP Media