Rakija dobila svoj dom

Proizvodnja rakije u Polimkoj dolini vekovna je tradiciji. Od nedavno u gradu na Limu rakija je dobila i svoj dom gde je izgrađen Degustacioni rakijski centar, koji je svoja vrata za posetioce otvorio početkom avgusta. Gradnju ovog centra smeštenog u naselju Ivanje, jednim delom finansirali su vlasnici preduzeća “Braća Tomašević” Vukosav i Miloš dok je drugi deo sredstava obezbeđen iz subvencija Republičke razvojne agencije Zlatibor i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Gostima koji posete ovaj “rakijski dom” u ponudi je skoro dvadeset vrsta rakija i nekoliko vrsta vina.

Proizvodnja rakije od voća u porodici Tomašević datira stolećima i prenosi se sa kolena na koleno. Rakiju je još na prelazu iz 19. u 20. vek pekao deda vlasnika preduzeća, tada ugledni prijepoljski trgovac i domaćin a taj posao sada su nasledili njegovi sinovi Vukosav i Miloš. Novosagrađeni rakijski podrum od pre nekoliko dana svoja vrata otvorio je za sve ljubitelje dobre kapljice ovog žestokog pića ali i kvalitetnog vina. U ponudi je 19 vrsta raznih rakija od voća i nekoliko vina od različitih sorti grožđa.

– Turisti koji posete naš Degustacioni centar moći će da se u autentičnom ambijentu upoznaju sa procesom proizvodnje rakije, kako kroz priču nas domaćina tako i u letnjim meseci da vide u našem proizvodnom pogonu kako se rakija pravi – ističe mendažer Vukosav Tomašević i dodaje da će gosti imati priliku da besplatno degustiraju 19 vrasta rakija i likera od voća i tri vrste vina.

Proizvodnja rakije u porodici Tomasević prenosi se kolena na koleno, Vukosav sa sinom Milanom, foto: www.ppmedia.rs


Vukosav je zanat pekao i nasledio od dede čije ime nosi, sada ga kaže sa zadovoljstvom prenosi na svoje potomke. Njegov sin Milan je student završne godine Fakulteta za turistički i hotelijerski menadžment, ističe da je ljubav prema proizvodnji rakije nasledio od oca i poziva sve putnike namernike koji prolaze kroz Prijepolje da svrate u Ivanje i posete Degustacioni rakijski centar te da probaju njihove proizvode i uvere se u vrhunski kvalitet.

Pored užitka u rakiji i kvalitenom vinu turisti koji posete ovaj Degustacioni centar imaće priliku da se na licu mesta uvere u proces proizvodnje rakije ali i da vide neobične starine, poput frižidera koji radi bez električne energije ili mašine za pravljenje soda vode koju su austrougari doneli u ovaj kraj pre više od jednog veka.

Vukosav pored mašine za pravljenje soda vode, foto: www.ppmedia.rs

Kao registrovani proizvođač rakije, „Braća Tomašević“ na tržištu posluju od 2010. godine.U njihovom posedu nalazi se i voćnjak površine skoro jednog hektra na kojem uzgajaju različite vrste voća koje na kraju završi u rakiji.
PP Media