Predsedništvo SNS utvrdilo izbornu listu: PUPS-u 9 i Ljajiću 8 mandata, šansa pružena i mladima

Predsedištvo SNS utvrdilo je danas na sednici izbornu listu, na kojoj će se nalaziti kandidati naprednjaka, ali i koalicionih partnera.

Prema nezvaničnim saznanjima „Novosti“, PUPS Milana Krkobabića trebalo bi da ima devet mandata u budućem sazivu, SDPS Rasima Ljajića osam, dok su za Partiju socijalista Aleksandra Vulina i SNP Nenada Popovića „rezervisana“ po tri mesta.

Prema našim informacijama, na listi su i SPO Vuka Draškovića, ali i partije Bogoljuba Karića i Marijana Rističevića, koje će imati po dva do tri poslanika mesta.

Kako je Vučić ranije najavljivao, šansu će dati mladima, pa se među kandidatima nalazi i oko 30 mladih iz političke akademije SNS, tu su i poslanici koji su tokom prethodne četiri godine bili aktivni tokom sednica, dok deo nije opravdao ukazano poverenje.

Na ovaj koalicioni dogovor stavljen je „pečat“ u danu kada su raspisani pokrajinski izbori. Istovremeno, kako je najavljeno, danas će predsednik Aleksandar Vučić raspisati parlamentarne, a prva dama Skupštine Maja Gojković lokalne izbore, pa će se izborna trka rasplamsati na svim nivoima.

Srbija će tako birati 12. saziv poslanika od uvođenja višestranačja devedesetih. Ovo će biti četvrti redovni izbori, dok smo čak osam puta na birališta izlazili pre roka. Od ovog glasanja primenjuju se nova pravila, pa će stranke koje žele mandate morati da osvoje tri odsto glasova. Takođe, na listama će najmanje 40 procenata morati da zauzimaju dame.

Za sada je izlazak na startnu liniju izborne trke najavilo petnaestak stranaka, ali se zna i da na njoj neće biti opozicionog bloka SzS, Dosta je bilo, Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića, koji su se odlučili na bojkot.

Novosti i PP Media