Preduzeća traže povlastice: Očekuju da država plati praksu đaka

U sistem dualnog obrazovanja trenutno je uključeno 600 poslodavaca. Veruje se da će već od naredne školske godine, kada će se ono prvi put sprovoditi po Zakonu o dualnom obrazovanju, đake na obuku primati i 1.000 preduzeća. Privreda, međutim, sada od nadležnih traži izvesne povlastice za firme koje prihvate učenike na obuku. Konkretan predlog još nije formulisan, ali se pominje ideja da država nadoknadi polovinu troškova, oslobodi od poreza davanja đacima, ili predvidi neku posebnu subvenciju.

Firma je obavezna da đacima plati prevoz i svaki sat rada i to najmanje 70 odsto minimalca. Četiri godine obučavanja učenika kroz rad kompaniju košta oko 220.000 dinara. Za obrazovanje đaka trogodišnjeg profila firma izdvaja oko 150.000 dinara. Postavlja se pitanje koliko je opravdano da država, novcem poreskih obveznika, dotira uspešne kompanije koje zapravo obrazuju svoje buduće zaposlene. A svoje trenutne radnike, neretko, plaćaju najnižom cenom rada.

– Mi smo koncept dualnog obrazovanja preuzeli od Nemačke, Austrije, Švajcarske. To je model koji je delimično prilagođen nama – objašnjava Slobodan Cvejić, profesor Filozofskog fakulteta. – On u Nemačkoj funkcioniše i zasnovan je i na društvenoj odgovornosti. Interes kompanija treba da bude da učestvuju u tako važnom poslu transformacije obrazovanja. Zašto bi, onda, država to subvencionisala? Tako bi direktno dobijali jeftinu radnu snagu.

Zoran Mihajlović, iz Saveza samostalnih sindikata, smatra da je neprimereno da država finansira firme koje bi morale da po zakonu imaju obavezu da osposobljavaju i stručno usavršavaju svoje radnike.

– Ako je njima potreban kadar za posao, treba da angažuju ljude i da ih finansiraju, a ne da to čini država – kaže Mihajlović. – A ovako, em što većini radnika daju minimalac za to što rade, em još i država treba da im plati za to što će nekog da osposobe da radi kod njih, što je stvarno presedan.

KO IMA KORIST, NEKA PLATI

POSLODAVCI uključeni u dualno obrazovanje ne treba da budu oslobođeni poreza i doprinosa na davanja za đake.

– Prvo, mi kao sindikat smatramo da je to iskorišćavanje mladih ljudi, još da budu oslobođeni dela poreza i doprinosa na ono što je za njih čista korist, zaista bi bilo neprimereno – kaže Zoran Mihajlović.
Izvor: Novosti