Preminuo Gvozden Otašević, dugogodišnji novinar Politike i urednik Glasa zapadne Srbije

Čačak – Jedan od najboljih srpskih i čačanskih novinara Gvozden Otašević, preminuo je danas u 73. godini života.

Gvozden Otašević (1951-2024), foto: GZS

Ovaj sjajni hroničar vremena, skoro pola veka neumorno i na samo njemu svojstven način beležio je dešavanja u regionu kao i u ovom delu zemlje. Otašević je radio kao dopisnik „Politike ekspres”, a zatim dnevnog lista „Politika”, obrađivao je najsloženije teme i umeo da se i te kako bavi ljudskim sudbinama i životima.

Otašević je penzionisan pre pet godina, a istog dana dobio je novi zadatak i do sudnjeg dana bio je jedan od urednika Glasa zapadne Srbije i agencije RINA.

Nema sumnje da je umnogome pomogao trasiranju razvojnog puta jedne od najvećih produkcija i agencija u unutrašnjosti Srbije.
Ostaće upamćen kao izuzetno hrabar novinar, koji je u najtežim danima izveštavao sa Kosova, i koji je zabeležio brojna svedočenja napaćenog srpskog naroda sa ratišta širom bivše Jugoslavije.

Treba pomenuti da je svojevremeno pratio Svetsko prvenstvo u Španiji i jedini je novinar iz ovog dela zemlje koji je imao takvu čast.
Gvozden Otašević je rođen 10. novembra 1951. godine u Čačku. Osnovnu školu je završio u Ljubiću, Gimnaziju u Čačku, fakultet Političkih nauka u Beogradu. Posle odsluženja vojnog roka u Vranju, zaposlio se kao novinar u NIP-u „Politika” septembra 1977. godine.
Kao izveštač Dnevnika „Politika ekspres”, pratio je Olimpijske igre u Moskvi (1980), Svetsko prvenstvo u fudbalu u Španiji (1982) i ratna zbivanja na području SFRJ, od Kosmeta do Like.

Gvozden Otašević je dobitnik brojnih prizananja, među kojima je najznačajnija nagrada Grada Čačka.

„Brate moj, bio si najbolji, jedinstven, častan, veličina od čoveka, takav si i otišao i takav ostaješ sa nama zauvek”, kazao je Gvozden Nikolić, vlasnik Glasa zapadne Srbije.

GZS i PP Media