Priboj: U FAP-u opet nema mira

U FAP-u iz Priboja opet nema mira. Većina radnika na tkz. plaćenom odsustvu, radi njih jedva tridesetak, a kako tvrde radnici FAP-a koji su gotovo svi od njih 650 se opredelili za neku od varijanti ponuđenog socijalnog programa, da im se ovih dana nudi socijalni program a u tim papirima nema obećanja da će im biti isplaćeno još po 100 evra po godini staža kada se proda pogon Montaže i do kada će im biti isplaćeno desetak zaostalih plata. Predstavnici zaposlenih, koje predvodi Miroslav Mršević, predsednik Štrajkačkog odbora u FAP-u, apeluju na radnike da ne prihvataju novu ponudu. Do informacija iz FAP-a se teško dolazi, niko ne želi da javno priča o onome šta se trenutno događa u ovom preduzeću, ali i o tome ima li najava boljih dana i ono što je najvažnije – opstaje li FAP kao fabrika kamiona, ili ne!?
Radnici FAP-a, posle mnogih štrajkova i dugih pregovora, za sebe su uspeli da izbore nešto povoljniji odlazak sa posla. Krajem maja potpisali su sporazum sa mendžmentom koji im je garantovao 300 evra po godini radnog staža i isplatu zaostalih zarada. Deo sredstava za isplatu otpremnina, 100 evra po godini radnog staža, radnici bi dobili prodajom jednog pogona fabrike. Daljom rasprodajom imovine sukcesivno bi im se isplaćivale zaostale zarade, sve do kraja 2017. godine.
Inače, dodatnih 100 evra trebalo je da stigne iz opštinskog budžeta. Opština Priboj, kako je ranije saopštio predsednik Lazar Rvović, nameravala je da kupi FAP-ov Pogon montaže. Tako bi sačuvali najvažniji deo fabrike. Opština Priboj je već ranije formirala industrijsku zonu na 27 hektara nekadašnjeg FAP-ovog zemljišta. Situacija oko isplata otpremnina u FAP-u je ponovo postala kamen spoticanja i predmet mnogih dilema među bivšim radnicima ove, do nedavno, najveće fabrike kamiona na Balkanu.
Izvor: infoera