Prijepolje: Izložba crteža Slobodanke Marjanović

U četvrtak 10. marta u 19 časova u Velikoj galeriji Doma kulture u Prijepolju biće otvorena samostalna izložba crteža Slobodanke Marijanović.
Pred nama je serija crteža Slobodanke Marjanović, koji bacaju sasvim novo svetlo na tumačenje stilsko-morfološke geneze ove umetničke poetike. To nisu klasične studije i skice aktova u kojima se usavršava crtačka veština i elementi stila, već autentična i stilski samosvojna, potpuno dorađena intimistička naracija unutar koje možemo razlikovati zanimljive varijacije crteža. Najbrojnii su crteži koje karakterišu snažne dominantne crne površine pomoću kojih umetnica stvara volumen, s naglašenim belo-žutim kontrastima a sve u igri sa podlogom koja aktivno daje značenje ovim radovima, kazao je Mirko Malešić istoričar umetnosti i direktor Dooma kulture.
S lakoćom i uverljivošću dočarala nam je strukturu dela koja vibriraju živošću. Izrazila je verodostojnost trenutka, kroz pravi slikarski pristup, a ne pukim i suvoparnim prenošenjem viđenog. Ne ponavlja se u likovnim ostvarenjima, ona su raznovrsna, uvek nova, sveža i originalna, a stilski i tematski povezana te pripadaju jedinstvenoj celini, dodaje Malešić.
Umetnica stvara prostor za komunikaciju sa onim posmatračima koje smatra bliskim po senzibilitetu. U svom radu traga za posebnošću i stavom koji nastoji da prenese na crtež, ali isto tako definiše prirodu svog rada kroz korišćenu podlogu tj. reciklirani papir kome kome daje novu svežinu i život, zaključio je Malešić.
PP Media