Prijepolje: Na sajmu ponuđeno 130 radnih mesta

Na sajmu zapošljavanja u Prijepolju oko 30 poslodavaca ponudilo je 130 novih radnih mesta. Najveća potražna na ovom sajmu bila je za strukom tekstilaca, dok je najmanje bilo onih koji su iskazali potražnju za inženjerima.
Sajam zapošljavanja je jedna od mera aktivne politike zapošljavanja i to je upravo prilika za susret ponude i potražnje na tržištu. Ovde se daje šansa nezaposlenima da se u direktnom susretnu sa potencijalnim poslodavcima nametnu i predstave sebe. Za poslodavce ovo je prilika da oforme neku svoju bazu podataka o slobodnoj radnoj snazi.
Na ovogodišnji sajam pozvano je preko 700 nezaposlenih lica. Pozivu se odazvao veliki broj onih, koji su došli sa velikom nadom da će među ponuđenim poslovima pronaći nešto za sebe.
Sajmovi zapošljavanja su mera koja ne iziskuje velike troškove, a daje izuzetno značajne efekte, kazao je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije Zoran Martinović, koji je ujedno i otvorio sajam u Prijepolju.
„U prošloj godini smo održali 68 sajmova za zapošljavanje u celoj Srbiji. Na tim sajmovima je oko 1900 polsodavaca ponudilo nova radna mesta. Sajmovima je pristupilo oko 64 hiljade nezaposlenih lica, od kojih se u vrlo kratkom roku zaposlilo čak 12 hiljada njih“, istako je Martinović.
„Ove godine imamo 29 poslodavaca, koji su iskazali potrebe za oko 130 radnih mesta različitih profila. Kod ponude radnih mesta veoma malo ponuda ima za inženjerskim zanimanjima kod sedmog stepena stručne spreme, a što se tiče srednje stručne spreme najvećiu potražnju imamo za tekstilcima“, kazala je direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje Filijala Prijepolje Ana Pejović.
Opština Prijepolje je iz svog budžeta za ovu godinu izdvojila oko 5 miliona dinara, kao podsticajna sredtsva za zapošljavanje i stručnu praksu, a sve u cilju smanjenja broja nezaposlenih, što je trend koji ova opština sprovodi od 2011. godine, istakao je predsednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović.
Brojka od 5000 nezaposlenih lica u opštini Prijepolje je i dalje izuzetno velika, ali činjenica da se poslednjih godina radi na smanjenju broja nezaposlenih lica govori u prilog tome, da će se naša opština i dalje aktivno truditi da se taj broj smanji, dodao je Hašimbegović.
PP Media