Stradali đaci nisu zaboravljeni

Na smomeniku u Gostunu u opštini Prijepolje obeležena je dvanaestogodišnjaca od stradanja bugarskih đaka, koji su poginuli prilikom sletanja autobusa sa magistralnog puta u nabujalu reku Lim. Tim povodom na mestu nesreće vence i cveće položili su predstavnici opštine Prijepolje, zatim predstavnici bugarskog grada Svištova, kao i porodice tragično nastradalih.
Pre tačno dvanaest godina mestu Gostun između Bijelog Polja i Brodareva dogodila se saobraćajna nezgoda kada je autobus sa ekskurzijom slete u nabujali Lim. Tog tragičnog dana živote je izgubilo dvanaestoro dece, četiri dečaka i osam devojčica, uzrasta između 12 i 15 godina. Kao i svake godine, u znaku sećanja na nastradale bugarske đake na spomeniku nastradalim u Gostunu održana je služba sveštenika, nakon koje je usledilo polaganje venaca i cveća.
„Samim svojim prisustvom na ovom tragičnom mestu svake godine u aprilu mesecu pokazujemo zahvalnost ljudima koji su uradili sve kako bi spasili našu decu. To je bio jedan tragičan događaj koji će Svištov dugo pamtiti“, kazao je predsednik opštine Svoštov Genčo Genčev.
Tog kobnog 4. aprila 2004. godine iz nabujalog Lima zahvaljujući meštanima Brodareva i Gostuna spaseno je oko 30 putnika, đaka i njihovih profesora.
„Taj humani gest i te kako je znala da ceni država Bugarska, koja je sve ove godine brinula o spasiocima“, istakao je predsednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović.
Komemoraciji, koja je održana povodom dvanaestogodišnjice stradanja bugarske dece prisustvovali su i njihovi roditelji, a kako ističu iz Udruženja „Anđeli sa Lima“ Prijepolje doživljavaju kao svoj grad i veoma su zahvalni građanima koji su učestvovali u spasavanju njihove dece.
Nakon posete spomeniku, bugarsku delegaciju ugostio je predsednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović sa svojim saradnicima.
PP Media