Prijepolje: Održan Sajam meda i pčelinjih proizvoda

Jedanaesti Sajam meda i pčelinjih proizvoda, u subotu 13. avgusta okupio je petnaestak izlagača iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Pored meda i pčelinjih proizvoda iz prijepoljskog kraja svoje proizvode izložili su pčelari iz Priboja, Nove Varoši, Sjenice, Užica, Čajetine, Bajine Bašte, Arilja, Lučana, Požege, Kosjerića. Po promotivnoj ceni mogao se pazariti i med iz okoline Pljevalja, Bijelog Polja, Rudog i Višegrada. Iako je ponuda bila slabija nego prethodnih godina, poseta je opravdala očekivanja Udruženja pčelara iz Prijepolja. Goste i posetioce pozdravio je Mirsad Hodžić, predsednik Udruženja i istakao da je ova godina, zbog loših vremenskih uslova, bila pogubna za pčelerenje.

Sajam meda i pčelinjih prizvoda. Prijepolje 2016

Sajam meda i pčelinjih prizvoda. Prijepolje 2016


Na ovogodišnju lošu sezonu osvrnuo se i Borko Tanović, član Izvršnog odbora Saveta pčelarskih organizacija Srbije, koji je pozvao medije da se ozbiljnije bave ovom temom kako bi javnosti skrenuli pažnju na aktuelni problem, čije će posledice, smatra on, pčelari osetiti i narednih godina. Problem je, kako ističe Tanović, evidentan u svim delovima Srbije i država bi, smatra, trebalo da nađe mehanizme kako bi pomogla pčelarima čiji su proizvodi, zahvaljujući izuzetnom kvalitetu, sve traženiji na evropskom tržištu.
„Poljoprivreda je jedan od glavnih pokretača razvoja privrede u našem kraju pa joj i kroz ovakve manifestacije moramo posvetiti pažnju. Raduje nas što je Sajam sve posećeniji i što pored izlagača iz Srbije, okuplja i pčelare iz susednih država. Turistima koji posete Prijepolje Sajam meda preporučujemo kao jednu od zanimljivijih manifestacija koje se tokom leta održavaju u gradu, rekla je Dragana Varaklić, direktorka Turističke organizacije koja je otvorila Sajam.
Pčelinji proizvodi na Sajmu meda u Prijepolju

Pčelinji proizvodi na Sajmu meda u Prijepolju


Kao i prethodnih godina, mališani dečjeg vrtiča „Miša Cvijović“ sa svojim vaspitačima priredili su zanimljiv program na otvaranju ove manifestacije. Sajam meda pod sloganom “Med je lek za dug vek” održan je pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Prijepolje i lokalne samouprave.
PP Media