Prijepolje: Trener odbija da prekine štrajk glađu

„Bilo mi je mnogo loše. Nisam osećao ni ruke ni noge. Primio sam sedam infuzija, pa sam posle opet došao. Ponovo samo ovde ispred zgrade opštne Prijepolje i neću odustati od štrajka glađu“, izjavio je za Radio Slobodna Evropa osnivač i predsednik Odbojkaškog kluba „Bambi volej“ Adis Micanović, nakon što je čitav dan proveo na odeljenju Intenzivne nege prijepoljske bolnice.

Štrajk glađu je započeo je 8. maja sa zahtevom da lokalna samouprava preinači odluku o dodeljivanju samo pedset hiljada dinara (oko 420 evra) klubu „Bambi volej“ u 2018. godini. Prošle godine ovaj klub je dobio milion dinara (oko 8.400 evra).

Drastično smanjnje opštinskih izdataka za trofejni klub Micanović smatra osvetom, jer je nadležnom tužilaštvu podneo prijavu protiv jednog lokalnog političara, koga optužuje za nelegalne aktivnosti.

„Gospodin Samir Tandir, odbornik u lokalnoj Skupštini iz Stranke pravde i pomirenja (SPP), čiji je lider bivši muftija i aktuelni poslanik u Skupštini Srbije Muamer Zukorlić, koči sve ovo. On je rekao da će se, ako ovaj klub ne bude ugašen, raspasti kolicija u Prijepolju, gde je SPP jedna od partija u vlasti. Ja sam i prošle godine bio ucenjen sa njihove strane. Morao sam da im dam reket, da bi ovaj klub funkcionisao. Taj reket je bio četvrtina budžeta kluba. Ja sam prijavio Tužilaštvu da sam prebacio pare na takozvanu njihovu fantomsku firmu. Tada je sve krenulo. Tandir ima moć i on nam se sveti. Pokušava da nam ukine sportski dinar“, kaže vidno iscrpljeni Micanović, te dodaje da se do ovog trenutka nadležno Tužilaštvo nije oglasilo.

Samir Tandir, u izjavi za RSE, odbacuje sve navedene Micanovićeve tvrdnje:

Ispred opštine osvanuo je novi transparent pored Micanovićevog stola

„Više puta sam rekao da je to kleveta. Ja sam ga za to tužio i to je to. On sad štrajkuje jer nije dobio sredstva koja je očekivao. Komisija za dodelu sredstava je nezavisna, ona radi svoj posao, ja nisam u toj Komisiji. Nakon moje privatne tužbe sud će da presudi.“

Vladajuću većinu u Prijepolju, gradu udaljenom 280 kilomatera jugozapadno od Beogarda, čine: Srpska napredna stranka (SNS) čiji je lider predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i Socijalistička partija Srbije (SPS), Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), Nova Srbija (NS), Pokret socijalista (PS), Jedinstvena Srbija (JS), Stranka pravde i pomirenja (SPP), Demokratska partija Sandžaka (DPS) i Stranka demokratske akcije Sandžaka (SDA).

U opoziciji su Sandžačka demokratska partija (SDP), Demokratska stranka Srbije (DSS), Srpska radikalna stranka (SRS) i Srpski pokret Dveri.

U vladajućoj koaliciji, koja je po stranačkoj strukturi zapravo delom preslikano savezništvo partija sa republičkog nivoa vlasti, uglavnom se ne izjašnjavaju o štrajku glađu Micanovića, niti o tome što mu se četiri dana nakon što je povukao radikalni potez priključilo i šest punoletnih odbojkašica „Bambi voleja“.

„Mi odbojkašice smo tu i dan i noć. Želimo da se naši sportski rezultati cene. Mi ne tražimo ništa što ne zaslužujemo“, poručuje odbojkašica Aleksandra Petrić.

Potez odbojkašica i trenera naišao je na podršku i dela građana Prijepolja. Njih oko 1.500 do ovog trenutku stavilo je potpise na peticiju podrške treneru i odbojkašicama.

„Prijepolje je grad sporta ali očigledno je da se pravi sportski rezultati u ovom gradu ne cene. Ovde sam da dam podršku ovim ljudima koji se bore za opstanak kluba, koji će teško preživeti ako se odluka o dodeli sredstava ne promeni“, rekla nam je jedna od potpisnica peticije, koja je i sama bivša odbojkašica, Jelena Milošević.

Predstavnice „Bambi voleja“ u četvrtak 17. maja su u Beogradu, nadležnima u Sportskom savezu Srbije, predali kompletnu dokumentaciju o poslovanju kluba u prošloj godini. Sve dokumente na osnovu kojih iznosi optužbe, Micanović je, kaže, prosledio Sportskom savezu, odakle takođe nema reakcija na zbivanja u Prijepolju.

Predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović kaže za RSE da štrjak glađu nije rešenje. Dodaje, „ukoliko ima kriminala tu je sud“.
„Meni je žao da neko na taj način pokušava da ostvari svoj interes. Mislim da to nije neko rešenje“, podvlači Zindović.

Odbojkaški klub „Bambi Volej“ osnovan je pre pet godina. Dve godine je najuspešniji klub u Prijepolju. Okuplja oko stotinu ljubitelja odbojke starosti od pet godina pa nadalje i lider je na tabeli Druge lige „Zapad“.
Izvor: Radio Slobodna Evropa, Danica Gudurić