U susret Međunarodnom danu Roma opštinska delegacija obišla romsko naselje u Prijepolju

Prijepolje – Povodom Međunarodnog dana Roma, koji se obeležava u subotu 8. aprila predstavnici opštine Prijepolje, Centra za socijalni rad i Crvenog krsta posetili su romsko naselje Jezdovića Кosa, gde živi najveći broj Roma i upoznali se sa problemima koji ih tište.

Opštinska delegacija obišla romsko naselje Jezdovića kosa, foto: A.Rovčanin

Loši higijenski uslovi, nedostatak kontejnera, ulična rasveta i sanacija puta koji je u jako lošem stanju, neki su od problema na koje su ukazali žitelji ovog naselja opštinskom rukovodstvu.

– Imali smo obećanje pre nekoliko godina da je obezbeđen novac za isgradnju 54 romske kuće, međutim od toga nema ništa. Ovo je faktički prigradsko naselje, a nedostaje nam mnogo toga. Nemamo rasvetu, fali kontejnera, put je u jako lošem stanju – navela je Elma Ilić.

Foto: A.Rovčanin

Ona je ukazala i na izuzetno teške životne uslove u kojima Romi žive i izrazila nadu da će im lokalna samouprava pomoći.

– Mi nemamo osnovne uslove za život,u dve sobe obično boravi po sedam i više članova. I svi živimo od danas do sutra. Ljudi nemaju stalan posao, bukvalno smo zapostavljeni i prepušteni sami sebi – naglasila je Elma.

Elma Ilić meštanka naselja Jezdiovića kosa, foto: A.Rovčanin

Kako bi poboljšala uslove za život, oko 250 Roma Jezdovića kose lokalna samouprava obezbedila je sredstva za sanaciju dela puta koji vodi prema ovom naselju.

– Posle 20 godina, komunalci su oprali ulicu u ovom naselju. Asfaltirali smo i nekih 75 metara puta, ove godine ćemo još jednu deonicu uraditi. Takođe ćemo i rasvetu brzih dana da uvedemo u ovo naselje, da osvetlimo i romsko naselje – ističe predsednik Opštine Prijepolje Drago Popadić.

Foto: A.Rovčanin

Međunarodni dan Roma obeležava se 8. aprila i predstavlja sećanje na Prvi međunarodni kongres Roma koji je održan 1971. godine u Londonu.

PP Media