Protivgradnim strelcima i ove sezone 4.000 mesečno za rad

Protivgradni strelci će i tokom predstojeće sezone dobijati 4.000 dinara mesečno za svoj rad, a iznos naknade koju im isplaćuje Republički hidrometeorološki zavod Srbije nije se menjao zadnjih desetak godina. Strelci kažu da je ona premala za danonoćnu pripravnost tokom šest meseci koliko traje sezona, pa se nadaju u pomoć opština.

Protivgradna odbrana startuje 15. aprila, a prvi procene govore da će protivgradni kišobran nad sedam opština jugozapadne Srbije i ovog leta biti pun rupa. Radarski centar „Sjenica“ iz koga se komanduje protivgradnom odbranom u ovom delu počeo je juče da potpisuje ugovore sa strelcima. U Novoj Varoši svoj paraf stavilo je njih 22 sa 11 protivgradnih stanica, pa će preostale tri stanice i ovu sezonu provesti pod ključom. Protivgradna stanica u Draglici ne radi već duže vreme zbog nerešenih imovinskih odnosa, dok stanice u Rutošima i Radoinji poslednjih nekoliko godina nemaju strelce.

U opštinama Nova Varoš, Prijepolje, Sjenica, Novi Pazar, Tutin, Raška i Ivanjica lane su bile aktivne svega 62 protivgradne stanice od ukupno 83, a cele sezone kuburilo se i sa malim brojem raketa. Čak 14 protivgradnih stanica nije radilo jer nije bilo strelaca.

Infoagrar .Ž.Dulanović