Češka “TATRA” umesto “SISUA”

Finska kompanija i Vlada nisu postigli dogovor o partnerstvu sa FAP. Sindikalcima u Nemanjinoj 11 rečeno da od posla sa Fincima nema ništa.
Finska kompanija „Sisu auto“ sve je dalje od Fabrike automobila Priboj. Ovo preduzeće odustalo je od strateškog partnerstva, a kao novi potencijalni partner Vlade Srbije pojavila se češka firma „Tatra“.
Bili smo pre mesec dana na sastanku u Vladi Srbije i rečeno nam je da od posla sa „Sisu autom“ neće biti ništa – kaže Petar Petrović, iz Sindikata „Sloga“. – Od nadležnih smo čuli da su skeptici i da su pregovori bili veoma teški. U međuvremenu je u fabrici bila delegacija iz češke kompanije „Tatra“, koja je zainteresovana za saradnju sa našom firmom. Sada očekujemo novi sastanak u Vladi da čujemo kakve planove za nas imaju.
„Tatra“ je pre četiri godine promenila vlasnika i toliko je napredovala da je trenutno jedna od najozbiljnijih auto-kompanija u Evropi. Predrag Simić, poverenik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, kaže da je tenderska komisija završila svoj posao, ali da radnici već mesecima čekaju odluku Vlade.
Niko nas nije obavestio da su pregovori propali – kaže Simić. – Trebalo bi narednih dana da idemo na sastanak sa premijerom i očekujemo da ćemo tada saznati detalje. Finska kompanija „Sisu auto“ jedina se u maju prijavila na tender Agencije za privatizaciju i ispunila početne uslove za sticanje većinskog vlasništva u FAP-u. Očekivalo se da će u roku od 45 dana ugovor o strateškom partnerstvu biti potpisan, i da će u junu privatizacija FAP-a biti okončana, ali ni posle produženja tog roka za 15 dana, pa sve do danas, ugovor nije potpisan.
Tender za privatizaciju FAP-a bio je raspisan samo za delove firme za koje je zainteresovan finski partner. Još u julu je bilo nagoveštaja da je finski „Sisu“ odustao od pribojskog preduzeća. Vlada Srbije i finska kompanija „Sisu auto“ su 30. maja 2014. potpisali memorandum kojim je predviđeno da ta firma preuzme deo imovine FAP-a, gde bi pokrenula proizvodnju novih kamiona i delova za kamione. Bilo je najava da će najmanje 600 radnika dobiti posao u tri etape, a da će prvih 200 početi sa radom u septembru 2014.
KRAJEM avgusta Vlada Srbije je menjala Uredbu o strateškom partnerstvu kako bi potencijalnim investitorima pružila 15 dana više vremena da dostave predlog ugovora. Tako je finski „Sisu auto“ umesto 45, na raspolaganju imala 60 dana. Taj rok je, međutim, davno prošao
Izvor:Novosti