„Putevi vere od Lima do Zete“

Priboj – Od utorka, 20.06.2023.do četvrtka 22.06.2023.godine u organizaciji Turističke organizacije Priboj i projektnih partnera održana je promotivna tura na temu verskog turizma u okviru projekta Prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2012-2020 “Čudni su putevi vere od Lima do Zete”.

Foto: TO Priboj

Ovaj projekat ima za cilj da doprinese poboljšanju kapaciteta za iskorišćavanje turističkih potencijala prekogranične oblasti Srbija – Crna Gora kroz stvaranje novog prekograničnog proizvoda u sklopu verskog turizma stvaranjem nove turističke infrastrukture, promovisanjem prekogranične oblasti kao turističke destinacije, umrežavanjem i prenošenjem znanja i veština.

Verski i kulturni turizam je prepoznat kao važan potencijal za razvoj opština Priboj i Nikšić. Budući da su ekonomske aktivnosti, između ostalog koncentrisane upravo na turizmu, ova područja imaće koristi od valorizacije postojećih potencijala. Ideja za razvoj ovog projekta leži u činjenici da je diskreciono putovanje u slobodno vreme gde je religija osnovni motiv za putovanje, gde je samo putovanje oblik duhovnog napretka, a odredište mesto bogosluženja i hodočašća popularan u prekograničnom području.

Posle skoro dva milenijuma hrišćanstva u prekograničnom području, hrišćansko nasleđe predstavlja značajan turistički resurs dve zemlje koje treba negovati, promovisati i koristiti.

Foto: TO Priboj

Promotivne ture su važna alatka u promovisanju turizma. Кroz projekat je organizovana tura za predstavnike medija iz Srbije. Takve ture predstavljaju adekvatan način promocije jer dovode predstavnike medija na turistička mesta. Tura uključuje novinare TV, radio i štampanih medija, internet portala.
Cilj ture je promocija Priboja i Nikšića kao destinacija verskog turizma. Imajući u vidu da ove dve opštine nisu preterano popularne kao turističke destinacije, prepoznata je potreba da se takva situacija promeni uključivanjem prestižnih medijskih kuća u pomenutu turu. Glavne teme ture su versko nasleđe, zajedničke projektne aktivnosti, prirodne lepote prekogranične oblasti i ostali sadržaji. Nakon završene trodnevne ture, pojedini mediji su objavili saopštenja o istoj, skrećući pažnju na prekograničnu oblast obuhvaćenu projektom kao i na saradnju između partnera i zajednički proizvod verskog turizma. Svrha promotivne ture je i uspostavljanje kontakata između turističkih radnika i predstavnika medija kako bi promocija destinacija bila što uspešnija.

Promo tura je obuhvatala posetu novoizgrađenom i opremljenom vizitorskom centru sa smeštajnim kapacitetima u Pribojskoj banji i adaptirane i opremljene istorijske vile u Nikšiću u svrhe hodočasničkog i kulturnog centra.

Promo tura je krenula iz Priboja gde je posećen novootvoreni vizitorski centar u Pribojskoj banji,koji je kroz projekat izgradila Turistička organizacija Priboj. Zatim je posećen manastir svetog Nikole i nadaleko čuvena manastirska riznica iz 17.veka u Pribojskoj banji. Potom je posećen manastir Mileševa sa riznicom, zatim manastir Кumanica, a nakon prelaska granice posećena je crkva svetog Petra i Pavla u Bijlom Polju,manastir Morača i došlo se do Nikšića usput obilazeći turističke lokalitete.

Promo tura je trajala tri dana,pa je drugog dana organizovan obilazak grada Nikšića, Saborne crkve i crkve Svetog Petra u Nikšiću, poseta sedištu Eparhije budimljansko-nikšićke i Patrijaršijskom domu a održana je i pres konferencija i obilazak hodočasničkog centra. Nakon toga je upriličena poseta manastiru Ostrog i poseta planini Lukavici i crkvi Svetog Ilije.

Trećeg dana je organizovana poseta manastiru Piva, zatim poseta manastiru Svete Trojice u Pljevljima koja poseduje bogatu riznicu i gde su učesnici promo ture dočekani od strane bratstva ovih manastira.
Nakon završetka ove promo ture partneri na projektu će u saradnji sa turističkim agencijama i turoperaterima ponuditi tržištu nov turistički proizvod-ture verskog turizma.

Projekat je zajednički osmišljen i zajedno ga implementiraju partneri u Srbiji Turistička organizacija Priboj kao vodeći partner na projektu i Eparhija mileševska,a u Crnoj Gori, Eparhija budimljansko-nikšićka. Projekat finansira Evropska Unija posredstvom Ministarstva finansija, Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije Republike Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II). Ukupna vrijednost projekta iznosi 410,430.38 €, od čega Evropska unija kofinansira iznos do 336,552.91 €.
Кroz ovaj projekat pored izgradnje infrastrukturnih objekata:novoizgrađenog vizitorskog centra u Pribojskoj banji i adaptirane istorijske vile u Nikšiću,kreiran je odštampan Priručnik o verskom turizmu,organizovana obuka ugostiteljskih radnika,održana velika konferencija o izazovima u savremenom verskom turizmu,organizovani nastupi na Sajmovima turizma u Beogradu i Budvi,a tržištu je ponuđen i nov turistički proizvod u ovom prekograničnom području-organizovanje verskh tura.Projekat je uspešno završen 30.06.2023.godine

Ovo je još jedan u nizu uspešnih projekata Turističke organizacije Priboj i lokalne samouprave na programima Prekogranične saradnje a sve u cilju razvoja turizma opštine Priboj.

PP Media