Raspisan likovni i literarni konkurs na temu „Mesto i značaj gusala u životu našeg naroda“

Prijepolje/Priboj/Nova Varoš/Užice – Udruženje za očuvanje gusala i narodne tradicije „Pravo u žicu“ u saradnji sa Pravoslavno – sportskim udruženjem „Sveta Srbija“ i Regionalnim centrom Užice, raspisalo je likovni i literarni konkurs. Svoje besede i likovne radove na temu „Mesto i značaj gusala u životu našeg naroda“, učenici osnovnih i srednjih škola sa teriotrije Zlatiborskog okruga, Ivanjice i Lučana moći će da dostave do 17. maja.

Foto:Promo

Glavni cilj konkursa je duhovno, moralno i patriotsko vaspitanje dece i omladine, očuvanje tradicionalnog vrednosti i važnosti gusala, koje nose epitet „svetog“ instrumenta, zbog svog nemerljivog značaja za srpski narod i srpsku kulturu kroz vekove, kao čuvari srpske istorije.

– Sekundarni cilj konkursa je da se u učesnicima, posebno starijih kategorija, probudi istraživački duh, koji će im značiti u budućem školovanju, ko se odluči na to i da ih prosto vredna nagrada motiviše da istraže i jedan drugi segment koji nije baš zastupljen u svakodnevici – segment gusala i guslanja. To njihovo istraživanje, daće i nama kao udruženju određeno viđenje omladine i samim tim moći ćemo da unapredimo pristup i kasnije napravimo veću i brojnu i guslarsku publiku, ali možda da privučemo i nove guslare, jer tradicija se prenosi sa kolena na koleno i bitno je mlađim generacijama ostaviti amanet – kaže Ivana Ivanović ispred Udruženja za očuvanje gusala i narodne tradicije „Pravo u žicu“.

Ovogodišnji projekat u okviru kog se realizuje konkurs, nosi zanimljiv naziv „Guslofilija“ – ljubav prema guslara prema guslama, ali i ljubav publike prema guslama.

Konkurs traje do 17. maja. Nagrade će biti podeljene u 3 starosne kategorije i u svakoj kategoriji biće nagrađeno po 5 radova: po dva najbolja biće nagrađena četrnaesto dnevnim letovanjem na Krfu u Grčkoj u kampu „Stopama naših predaka“ Svete Srbije i te nagrade biće dodeljene u Užicu 1. juna, dok će jedna nagrada letovanja na Krfu biti dodeljena 3. juna u okviru hramovne slave sv. car Kontantin i carica Jelena u Požegi. 

Pravilnik i obrasci prijave mogu se naći na zvaničnim sajtovima i društvenim mrežama organizatora. Likovni radovi dostavljaju se na adresu Regionalnog centra Užice : Nemanjina 52, dok se literarni radovi dostavljaju na mejl adresu: literarni.pravouzicu@gmail.com

PP Media