Rehabilitacioni centar Zlatar godinama bez gostiju

Nekada nosilac razvoja zdravstvenog turizma i opštine Nova Varoš, Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih oboljenja „Zlatar“ na istoimenoj planini, zbog neizmiranih obaveza, a potom i ukidanja kardiologije i svih zdravstvenih usluga, ne radi već sedam godina. Uprkos mnogobrojnim najavama i pokušajima oživljavanja, ovaj objekat PIO fonda sa 17.000 metara kvadratnih korisne površine i 330 postelja, i dalje čeka goste.
Ni gotovo deceniju posle, koliko je prošlo od zatvaranja RH Centra „Zlatar“, nekada stalni gosti, ne mogu se navići na činjenicu da je ovaj objekta i mesto koji im je udahnulo novi život, zatvoren i prepušten zubu vremena.“Prvi put sam došla u avgustu 1991. godine i narednih 25 godina dva puta godišnje boravim u RH Centru. Tuga mi je sada kada dođem i vidim kako propada“, kaže Gordana Mitrović iz Novog Sada.

„Nekada na ovom parking placu niste mogli prići, niste mogli naći parking mesto, od autobusa i automobila, od naroda. Zašto je zatvoreno to mi obični smrtnici ne znamo, ali je velika greška za ceo ovaj kraj i za celu Srbiju što je zatvoreno i što ne radi“, kaže Zorica Gavrilović iz Beograda.

A kao i obično, propadanje je počelo sa štrajkovima, sudskim sporovima i ukidanjem kardiologije i svih zdravstveni usluga nakon čega je usledilo osnivanje Privrednog društa „Zlatar“ koje je postalo pravni sledbenik Specijalne bolnice, ali i naslednik milionskih dugovanja sa devet hektara imovine, trenutno 22 zaposlenih bez plata, penzionog i socijalnog osiguranja, dok je novi vlasnikom objekta, postao PIO fond.

Do pre deset godina u ovom objektu je bilo i do 70 hiljada noćenja godišnje, dok je za četiri decenije postojanja, odnosno do zatvaranja u njemu lečeno više od 100 hiljada pacijenata. Danas je sve zatvoreno pa i savremena medicinska oprema koja se godinama ne koristi.

„Opština Nova Varoš je izgubila zatvaranjem ovog objekta mnogo. Da nam ovaj objekat radi, imali bi smo 150.000 noćenja u toku godine. Otvaranjem ovog centra, Nova Varoš bi dobila mnogo veće prihode, zaposlilo bi se najmanje 100 ljudi i 100 porodica bi živelo od svog rada“, kaže Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš.

I ne jednom, bilo je obećanja o ponovnom otvaranju RH centra, ali bez ozbiljnijih rezultata, mada je, po rečima nadležnih, nedavno formirana komisija sa predstavnicima Ministarstava zdravlja, finansija i privrede koja, uz podršku Vlade, traži novo rešenje.

„Mi se iskreno nadamo da ćemo u narednih godinu, godinu i po dana uspeti da iznađeno rešenje, da nađemo adekvatnog kupca ili neki drugi način samo da bi se ponovo oživela Specijalna bolnica Zlatar“, kaže Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

I ponovo ovde veruju jer, nadaju se da je neko konačno shvatio šta je bila i šta bi mogla ponovo da bude ova ustanova za Novu Varoš, za Zlatar, Zlatiborski okrug i Srbiju u celini.
Izvor:rts