Rešavanje finansiranja hranilišta Kašan preduslov za njegov dalji rad 

Prijepolje – Udruženje građana “Jadovnik – oaza netaknute prirode”, na pragu je da trajno reši status hranilišta beloglavih supova na visu Kašan iznad Prijepolja, međutim za to je neophodna pomoć države i lokalne samouprave. Kroz inicijativu „Zaštitimo beloglavog supa“,  koja je pokrenuta uz podršku Organizacije za brigu o životinjama – ORКA u okviru projekta „Tvoje mesto u Srbiji“ znatno je povećan broj ovih ptica, kojima je pretilo izumiranje.

Foto: A.Rovčanin

Zvanično registrovanje hranilišta Kašan, i dobijanje rešenja od nadležnog ministarstva koje će finansirati njegov rad glavni je cilj inicijative „Zaštitimo beloglavog supa“ koju je Udruženje građana „Jadovnik – oaza netaknute prirode“ pokrenulo krajem 2020.

– Hranilište se samo finansiralo 12 godina, odnosno Udruženje se samo snalazilo za sredstva. Više to nismo u mogućnosti da radimo iz više razloga. Ukoliko ne budemo imali finansiranje mi više ne možemo nastaviti da to radimo ovim inetenzitetom. Dobra volja da se nađe rešenje postoji, nadam se da smo posle 12 godina to i zaslužili da se desi – istakao je Vjekoslav Joksimović ispred Udruženja građana „Jadovnik – oaza netaknute prirode“

Tokom dve godine trajanja projekta radilo se na edukaciji lokalnog stanovništva a završnoj konferenciji prethodio je niz bilateralnih sastanaka sa predstavnicima lokalne samouprave i Srbijušuma.

– U prethodnom periodu smo realizovali pet projekata sa ovim udruženjem, a to ćemo nastaviti da radimo i ubuduće. Naravno, podržaćemo i druge projekte – kaže Gordana Jančić iz JP „Srbijašume“.

I lokalna samouprava je spremna da pomogne naročito ako se ima u vidu da animalna otpad je veliki problem gotovo u  svim gradovima, pa i u Prijepolju.

– Lokalna samouprava ima interes da pomogne ovaj projekat iz razloga što je animalna otpad veliki problem u svim gradovima, pa i u našem Prijepolja. Najvažnije je da se nađu pravi zakonski okviri kako i na koji način možemo da pomognemo. Nadam se da će ovi ljudi izdržati još malo, dok se ne nađe rešenje – ističe predsednik opštine Vladimir Babić.

Mileševsku koloniju udruženje hrani i održava 12 godina, od kada je registrovano i pušteno u rad hranilište za beloglave supove u mestu Kašan na koje se u periodu od kada radi izvezlo oko 400 tona hrane životinjskog porekla.

– Glavni rezultat rada Udruženja je povećana brojnost gnezdećih parova ove ugrožene i strogo zaštićene vrste nekrofagne ptice sa 35 na 65 parova – ukazao je ekspert za ornitologiju i zaštitu prirode Bratislav Grubač.

Inicijativa „Zaštitimo beloglavog supa“ pokrenuta je uz podršku  Organizacije za brigu o životinjama – ORKA u okviru projekta „Tvoje mesto u Srbiji“.

PP Media