RIK: Dveri-DSS ispod cenzusa za 0,01

Koalicija Dveri-DSS se nalazi ispod cenzusa sa 4,99 odsto glasova prema poslednjim podacima koje je objavio RIK, na osnovu obrađenih 99,82 biračkih mesta.
Koalicija SDS-LDP-LSV ostala je iznad crte za ulazak u parlament sa 5,02, saopštila je kasno sinoć RIK.
Kako je saopštio direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević, prema tim podacima, lista okupljena oko SNS osvojila je 48,24 odsto glasova, SPS 10,96 odsto, SRS 8,11 odsto, DS 6,03 odsto, a pokret „Dosta je bilo“ 6,03 odsto.
SVM je osvojio 1,50 odsto glasova, lista Muamera Zukorlića 0,86 odsto, SDA Sandžaka 0,80 odsto, Ruska stranka 0,36 odsto, Partija za demokratsko delovanje 0,43 odsto.
U trenutku čitanja rezultata lider Dveri Boško Obradović je sa galerije predsednika RIK-a Dejana Ðurđevića pitao da li ga je sramota i jel sme da pročita rezultate i da li sme „pred narod“, na šta mu je Ðurđević odgovorio da ne vrši pritisak.
Kako prenosi Tanjug, došlo je i do koškanja u sali, a Đurđević i Kovačević su napustili prostorije RIK.
Đurđević je kasnije rekao da je u pitanju kulminacija pritisaka koje trpi RIK, kao i da je slučaj prijavljen policiji.
Ranije, tokom još jednog maratonskog dana u RIK i petočasovnog izjašnjavanja, donete s u odluke o 99 mesta sa „teškim greškama“.
RIK je odlučila da anulira rezultate sa 10 biračkih mesta, dok je u preostalim slučajevima verifikovala rezultate glasanja.
Izvor: tanjug