RIK proglasila izborne liste SDA i BDZ Sandžaka

Republička izborna komisija proglasila je izborne liste „Muamer Zukorlić – Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka“ i „SDA Sandžaka – Sulejman Ugljanin“ koje će na predstojećim parlamentarnim izborima imati status listi nacionalnih manjina.
Prvi na listi BDZ Sandžaka, koja broji 99 imena i na izborima će biti pod rednim brojem osam, je doskorašnji sandžački muftija Muamer Zukorlić, dok je na drugom mestu predsednik te partije Jahja Fehratović.
Prvih pet kompletiraju Tutinci Misala Pramenković (treća na listi) i Zaim Redžepović (peti), kao i Samir Tandir iz Prijepolja koji je na četvrtom mestu.
Pojedini portali koji su dobro upućeni u političko stanje BDZ Sandžaka prenose da je Samir Tandir veoma nezadovoljan što je dobio tek 4 poziciju na listi ove stranke za predstojeće parlamentarne izbore. On se nalazi u stanju neverice jer je očekivao da bude nosilac liste ili u najmanju ruku drugu poziciju na listi, smatrajući kao mogući scenario osvajanja dva mandata na izborima, prenosi Glas pazara.
Šef odborničke grupe te stranke u Skupštini Novog Pazara Admir Muratović je sedmi, a predstavnik Centra za istraživanje i monitoring iz Preševa Kujtim Sadriu jedanaesti.
Lista „SDA Sandžaka – Sulejman Ugljanin“ broji 29 imena, a na prvom mestu je lider stranke i predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejman Ugljanin.
Na drugom mestu je predsednik IO SDA Sandžaka i narodni poslanik u bivšem sazivu Skupštine Srbije Enis Imamović, dok je treća Minela Kalender iz Sjenice.
Članovi Glavnog odbora SDA Sandžaka Bajro Gegić i Muhedin Fijuljanin su na četvrtom, odnosno petom mestu na listi.
Predsednik Opštine Tutin Šemsudin Kučević je deseti, a doskorašnja članica republičkog Parlamenta Sabina Dazdarević dvanaesta.
Na ovoj listi nalaze se i četiri poslanička kandidata iz Prijepolja, Selma Džinović je najbolje kotirana na 6 mestu iza nje je Edib Kajević na mestu broj 7, dok su Eldin Jejina na 13. i Admir Mušović 17. mestu izborne liste.
Lista „SDA Sandžaka – Sulejman Ugljanin“ će na parlamentarnim izborima biti pod rednim brojem deset.
Izvor: Beta, Glas pazara i PP Media