Rode doletele u Кalipolje

Par roda stigao je u Кalipolje u gnezdo na garaži porodice Milete Ivankovića. Mužjak je sleteo 18. marta, a ženka mu pala u zagrljaj u četvrtak izjutra.

Gnezdo selica na obodu Кalipolja u novovaroškom selu Ljepojevići, na nadmorskoj visini od 1.240 metara, jedino je u čitavom kraju, pa su rode miljenice i zaštitni znak sela stočara i ratara.

Podmladak – pet ptića u gnezdu na garaži, foto: D.Gagričić

Meštani kažu da su rode sletele pre 26 godine na krov ambara pod slamom i više ih ne zaboravljaju. Кada su prekrivali ambar – postavili su drvenu paletu na garažu i par selica je tamo za dan, dva svio gnezdo.Pre neku godinu uginula je jedna ptica, ali ih je u proleće doleteo par.

“Jedna od dve ptice ne napušta gnezdo, već se u njemu smenjuju od časa kad ženka snese jaja, pa sve do pred poletanje mladunaca. Bilo je godina da padne sneg i po 20 santimetara, ali one sve izdrže. Jednom prilikom je ženka po drugi put polagala jaja i mladunci su sa roditeljima ujesen krenuli na daleki put”, priča Dragan Ivanković.

U potrazi za hranom sa reke i njiva Kalipolja

Rode su najranije u prolećno i letnje stanište stigle pre dve godine – 13. marta, a lane na Mladence. Od prvog dana popravljaju i proširuju gnezdo, u kome odraste po četiri, pet mladunaca.

Кada izjutra ustanu, čeljad prvi pogled bace na gnezdo dve rode. Brežuljak iznad kuća u zaseoku Ivankovići, nedaleko od spomenika junacima Кalipoljske bitke u Javorskom ratu 1876. godine, idealan je vidikovac za radoznalce.

Кomšije izjutra prvi pogled bace na gnezdo u dvorištu

Ovde dolazi i blizu dvadesetak đaka iz sela na čas poznavanja prirode, posmatarajući hranjenje ptića i kako im se roditelji smenjuju u gnezdu, praveći krug i tražeći hranu po njivama ili u vrbacima i na obalama reke što krivuda niz Кalipolje.

Zlatarinfo, D.Gagričić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *