Saradnja pčelara i malinara

U subotu 11. juna od 12h u prijepoljskom Domu kulture biće održana tribina na temu „Zaštita pčela od trovanja u cvatu maline, buduća saradnja i postupci u praksi“ .
Po prvi put organizuje se tribina sa zajedničkim učešćem malinara i pčelara Srbije, pogototovu uz prisustvo predstavnika Ministarstva poljoprivrede, uprave za zaštitu bilja , uprave za veterinu i poljoprivredne inspekcije. Takođe svoje učešće na tribini uzeće i predstavnici stranih proizvođača za zaštitu bilja iz udruženja“ SEKPA“, koje je u sradnji sa pčelarima štamapalo brošuru „Kako sačuvati pčele“ koja će biti deljena posetiocima i učesnicima tribine.
Toga dana u okviru tribine Sporazum o saradnji dva Saveza, Saveza malinara „Srpska malina“ i Odbora za zaštitu pčela Saveza pčelarskih organizacija Srbije potpisaće Milutin Živković iz Nove Varoši i Dejan Marković iz Jagodine po prvi put u istoriji Srbije. Sporazum o saradnji obavezuje dva saveza da zajedno nastupe po pitanju mnogobrojnih problema ispred Ministarstva poljoprivrede RS i Vlade Republike Srbije kao i predlogom za pomoć i veću aktivnost oko zajedničkih planova za 2017.god. Ova godina je zbog vremenskih prilika bila pogodna sto se tiče samog trovanja pčela iz razloga jer je vreme bilo hladnije i pčela nije opštila sa prirodom a malinari bili sprečeni da prskaju, kao i njihova slaba rodnost koja im se desila zbog „snega u maju“.Ali to nije razlog da se hronični problem trovanja pčela ne rešava na najbolji mogući način -saradnjom dva Saveza.
Prisutni će biti i trgovci vlasnici poljoprivrednih apoteka-prodavnica u kojima se kupuju sredstva za zaštitu bilja, lokalni fitozaštitari, predstavnici lokalne samouprave odseka za poljoprivredu kao i najveći broj malinara.
Zanimljivo je da je Prijpolje i model kako treba gajiti odnos-moral jedan prema drugom u smislu saradnje svih poljoprivrednika.Primer je i Dodić Milivoje iz Prijepolja koji je opredeljeni proizvođač maline i koji ima hladnjaču za skladištenje .U moralnom odnosu prema pčeliDodić je otišao i korak dalje.Svoju mehanizaciju za tretman maline sredstvima za zaštitu bilja opremio je moćnim reflektorima i pored toga što noću prska svoju malinu kako ne bi ugrozio pčelu to radi i uslužno.Posao mu se toliko pročuo da je Milivoje uposlen cele sezone.
PP Media