Vukosav Tomašević: Selaković da se izvini prijepoljcima

U našu redakciju stiglo je saopštenje predsednika SO Prijepolje Vukosava Tomaševića u kojem se kaže:
U svojstvu predsednika Skupštine opštine Prijepolje pozivam ministra pravde Nikolu Selakovića da se javno izvini svim građanima opštine Prijepolje zbog izjave date na predizbornom skupu SNS u naselju Kolovrat, kada je rekao da Prijepolje “zaslužuje da se pomeri sa mrtve tačke i ne bude više crna rupa na mapi Srbije“.
Očito neinformisanog ministra Selakovića obaveštavam da Prijepolje nije na mrtvoj tački, niti je crna rupa. Tačno je da Prijepolje i njegovi građani dele neveselu sudbinu većine opština u Srbiji i njihovih stanovnika, ali je takođe istina da po mnogim kriterijumima Prijepolje ne da nije crna rupa, već je svetao primer za celu Srbiju.
Prijepolje je jedna od retkih opština u Srbiji sa stabilnim i uravnoteženim budžetskim poslovanjem. Budžet opštine Prijepolje nema ni jednog dinara duga ni kreditnog zaduženja, a sve obaveze izmiruju se u zakonom utvrđenim rokovima. Istovetna je situacija i u svim javnim preduzećima, ustanova i institucijama čiji je osnivač opština Prijepolje, u kojima nema dugova niti neizmirenih obaveza, plate u javnom sektoru su redovne i prema zaposlenima nema ni dinara duga, ni jedan budžetski korisnik u Prijepolju za protekle četiri godine nije bio u blokadi…
U lokalnoj samoupravi zaposlena su 53 radnika manje u odnosu na broj utvrđen Uredbom Vlade čiji je Selaković član.
Pozivam ministra Selakovića da navede primere opština, uključujući i one u najbližem okruženju Prijepolja, koje vode kadrovi SNS, a koje mogu da se pohvale ovakvim stanjima.
U protekle četiri godine sve ulice na području grada Prijepolja su temeljno rekonstruisane i nanovo asvaltirane, gradska rasveta takođe, dok je na vodovodu izvršena kompletna zamena svih cevi, sa garancijom trajanja za narednih 50 godina. Asvaltirano je 45, a nasuto nekoliko stotina kilometara lokalnih i seoskih puteva, urađeni su i rade se vodovodi, rasveta, kanalizacija i mostovi u više prigradskih i seoskih naselja.
Prijepolje je, gospodine ministre, lider u razvoju poljoprivrede u Zlatiborskom okrugu i primer za podsticaj razvoja malinarstva u celoj Srbiji. Za četiri godine, od 2012 do 2015, površine pod zasadima malina povećane su sa 20 na 530 hektara, a prinos sa 250 tona u 2012 na 3.250 tona u 2015. godini. Izgrađeno je 7 hladnjača. U ovom intervalu opština Prijepolje podelila je 536 hiljada sadnica malina subvencionisanih iz opštinskog budžeta. Subvencije iz budžeta dobilo je 907 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Podeljeno je 320 subvencionisanih poljoprivrednih mašina. U 2015. godini pozitivno je rešeno 96,4% zahteva za subvencije u poljoprivredi.
U mandatu sadašnje lokalne vlasti rekonstruisan je gradski stadion, svi tereni za male sportove i tri sportske sale u Prijepolju.
Prijepolje je jedina opština u Srbiji koja je obeležila 100 godina oslobođenja od turske vlasti. Jedna smo od retkih opština koja daje veliku finansijsku pomoć verskim zajednicama. Pripremili smo program obeležavanja 800 godina manastira Mileševe i obezbedili sredstva za izgradnju pristupne staze do isposnice Svetog Save u kanjonu Mileševke. To će, gospodine Selakoviću. biti novi Ostrog.
Ovo je samo deo pokazatelja rada lokalne vlasti u Prijepolju. Ako su ovo rezultati za “mrtvu tačku i crnu rupu“, uputite nas gospodine ministre na primere bolje prakse. Ili je Vaš stav da su crne rupe svuda gde naprednjaci nisu na vlasti.
Tačno je da se u Prijepolju loše živi. Standard je nizak, teško je doći do posla i hleba, odlaze nam mladi i školovani… Ali, gospodine Selakoviću, to su posledice lošeg rada Vlade čiji ste vi član, i koje se osećaju u celoj Srbiji. Našim ozbiljnim i odgovornim radom u opštini Prijepolje te posledice mogli smo samo da delimično ublažimo, na žalost ne i da potpuno saniramo.
Radujemo se i podržavamo Vas u vašem obećanju da će “Vlada Srbije naći način i sredstva da se u Prijepolju stipendiraju najbolji studenti“. Nije nam jasno zašto to do sada niste radili, za razliku od lokalne vlasti u Prijepolju, koja je prošle godine obezbedila stipendije i jednokratnu pomoć za 40 studenata i 42 srednjoškolca.
S poštovanjem, Vukosav Tomašević, predsednik Skupštine opštine Prijepolje, kaže se u saopštenju za javnost.
PP Media