Sindikalci hoće minimalac veći od 29.130

Pregovori sindikata, poslodavaca i države u okviru Socijalno-ekonomskog saveta o minimalnoj ceni rada počeli su u ponedeljak. Do sada su samo sindikati izašli sa svojim predlogom od 209 dinara po satu, a ukoliko socijalni partneri taj predlog ne prihvate, Savez samostalnih sindikata Srbije neće da pristane na ponudu manju od 80 odsto od vrednosti potrošačke korpe. Kako naglašavaju u SSSS, to bi na mesečnom nivou iznosilo 29.130 dinara ili 167 dinara po času.

– Minimalac ne bi trebalo da bude manji od cene minimalne potrošačke korpe za tročlanu porodicu, koja sada iznosi oko 36.000 dinara – kažu u SSSS. – Možda to u ovom trenutku i nije realno, jer bi bilo veliko povećanje u odnosu na sadašnji minimalac, koji je 143 dinara po satu, ali mislim da svaka država treba da uzme u obzir standard svojih građana.

Očekuje se da pregovorima prisustvuje i premijerka Ana Brnabić. U Ministarstvu rada naglašavaju da se sindikati bore za najviše moguće, ali da će oni izaći sa realnim mogućnostima.

– Najvažnije je kako da prebrodimo situaciju da poslodavci radnicima uplaćuju minimalac na račun, a ostatak na ruke – kažu u Ministarstvu. – Jedan od predloga je da prvih 15.000 dinara sada budu neoporezivi, a da poslodavci na preostalih 9.800, pošto je minimalna zarada oko 24.800, plate poreze i doprinose. Da se iznosi koji podležu oporezivanju obrnu. Sindikati i poslodavci nemaju ništa protiv.

Minimalna cena rada nije, po tumačenju Ministarstva, instrument za pokrivanje potrošačke korpe, već je po zakonu obaveza firme ukoliko je u krizi i trebalo bi da važi dok se iz krize ne izađe.

– Bilo je predloga da postoje dva minimalca, jedan bi bio za ona preduzeća koja su u problemu, a drugi bi bio za ostale i iznosio bi nešto više – kažu nadležni.

OKO 350.000 ZAPOSLENIH NA MINIMUMU

Oko 350.000 ljudi u Srbiji prima minimalac, a od toga 50.000 je zaposleno u državnoj upravi. Prošle godine Socijalno-ekonomski savet postigao je dogovor o povećanju minimalne zarade za 10 odsto. Nova cena rada mora da se utvrdi do 15. septembra, a važi od 1. januara sledeće godine.
Izvor: Večernje novosti