U časti bardu glume, studenti govore poeziju

U Priboju se večeras završava peti jubilarni festival „Dani Danila Lazovića“, koji je prvenstveno posvećen mladim, talentovanim studntima glume sa akademija iz regiona. Festival je prilika da se razmene iskustva i upoznaju najpoznatija glumačka imena, a sve u duhu jednog od najvećih srpskih glumaca Danila Lazovića. Ovogodišnji program festivala raspoređen je u četiri dana, tokom kojih su održane brojne radionice, pozorišne predstave i gostovanja izuzetnih glumačkih imena.

Na sinoćnjoj večeri u prepunom Domu kulture, koja je bila posvećena Danilu u čast, o njegovom liku i delu govorile su njegove kolege. Irfan Mensur je rekao da je Danilo Lazović posedovao talenat koji je trebalo obuzdavati.

„Svi mi koji smo studirali morali smo da uložimo mnogo truda i rada, a on je imao talenat koji je prevazilazio sve nas“, istakao je Mensur.

Tanja Bošković ističe da Lazović bio vrhunski glumac, ali pre svega častan čovek.

„Sve što je radio, radio je dajući se potpuno sa istom strašću i kad kosi, jagnji i glumi, i verujem da je gore na takvom mestu odmah pored boga“, rekla je Bošković.

Milica Mišla svoja sećanja na barda glumačke scene Danila Lazovića vezuje za snimanje brojnih televizijskih serija.

„Iako je bio veliko glumačko ime, bio je ogromna podrška mlađim kolegama i vreme provedeno sa njim je blago koje ću čuvati i negovati“, naglasila je Milša.

Opština Priboj za održavanje ove manifestacije izdvojila je dva miliona dinara.

Prema rečima člana Opštinskog veća Stefana Srbljanovića, „ulaganje u kulturu nije trošak već investicija“.

On je izjavio da Priboj, iako spada u red devastiranih opština, sledi preporuku Ministarstva kulture kad je reč o izdvajanju sredstava za kulturu i da je po tom pitanju lider u Zlatiborskom okrugu.

Stefan Srbljanović član Opštinskog veća

Direktor festivala Milorad Damjanović ističe da je ponosan na do sada održane festivale.

„Ponosan sam na svoje saradnike i kulturne radike Priboja, ali i na loklanu samoupravu koja je prepoznala važnost kulture u jednom malom gradu, kao i na divnu Pribojsku publiku zbog koje sve radimo“, rekao je Damjanović.
Festival se završava večeras takmičarskom večeri na kojoj će se nadmetati studenti glume u govorenju poezije.

Pobedniku će biti uručena plaketa Danilo Lazović i novčana nagrada u iznosu od 1.000 evra.
Danilo Lazović bio je srpski, pozorišni, filmski, televizijski glumac koji je iza sebe ostavio dugačak spisak uloga i nagrada.

Preminuo je 2006. godine, a Priboj mu se ovim festivalom odužio kao jednoj od najznačajnijih ličnosti koja potiče iz ovih krajeva.
Glas zapadne Srbije i PP Media