Slatki susreti pčelara u Prijepolju

Prijepolje – Udruženje pčelara iz Prijepolja i ove godine je, pod sloganom „Med je lek za dug vek“ organizovalo tadicionalni Sajam meda i pčelinjih proizvoda. Na platou Doma kulture, u subotu, okupili su se pčelari iz desetak opština i gradova zapadne Srbije, a u goste su im stigle i kolege iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, što je ovoj manifestaciji dalo međunarodni karakter.

Pčelari izložili proizvode u centru Prijepolja, foto: PP Media

Pčelari Prijepolja, pod pokroviteljstvom opštine i u saradnji sa Turističkom organizacijom već šesnaestu godinu za redom početkom avgusta organizuju ovakve izložbe koje predstavljaju, pored komercijalnog efekta, kako za pčelare tako i za kupce zbog promotivnih cena, i edukativne programe za sve veći broj novih članova ove proizvodne asocijacije za čiji asortiman vlada velika zainteresovanost zbog dokazanog kvaliteta meda sa ovog prostora.

Druženje pčelara i razmena iskustava u proizvodnji pčelinjih proizvoda, foto: PP Media

Brojni posetioci, imali su priliku da se upoznaju sa pčelinjim proizvodima kao i opremom koja je namenjena proizvođačima meda. Predsednik Udruženja pčelara Prijepolja, Mirsad Hodžić, je kazao da članovi udruženja u svom posedu imaju skoro šest hiljada košnica i da u dobrim godinama proizvedu od 50 do 60 tona kvalitetnog livadskog, begremovog i suncokretovog meda. On je ukazao da je u poslednje vreme, sve više “nerodnih godina”, koje su posledica klimatskih promena.

Prijepoljci pazarili med po povoljnim cenama, foto: PP Media

– Pčelari su uporni ljudi i dobri domaćini, što je dokaz i manifestacija sa ovolikim brojem izlagača i dobrom i raznovrsnom ponudom pčelinjih proizvoda. Međutim, zbog loše godine ne možemo da se pohvalimo velikim prinosima i dobrom zaradom – kazao je Mirsad.

Loša godina za pčelare, predsednik Udruženja pčelara Prijepolja Mirsad Hodžić, foto: PP Media

Savo Mrdak iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije istakao je da u Srbiji postoje dva problema kada je pčelarstvo u pitanju i to su trovanja i krađe pčela. Raduje činjenica da su pčelari i voćari Prijepolja uspostavili saradnju i da su voćari razumeli značaj pčela u voćarstvu, dok nije zabeležen slučaj krađa.

Manifestaciju je simbolično otvorio zamenik predsednika opštine Esad Hodžić, koji je naveo da će lokalna samouprava u narednom periodu pokušati da isprati sve aktivnosti pčelara i pruži im neophodnu pomoć.

Pčelari ističu da u zadnje dve godine, nisu imali gore sezone u pčelarstvu i težeg načina poslovanja.

– Zadnje dve godine su nam izuzetno loše. Malo nas je letos spasila selidba pčela u Vojvodinu, gde smo imali nekih prinosa. Što se livadskog meda tiče, skroz je tanka sezona – isitiče Radiša Žarković dugogodišnji pčelar iz Prijepolja.

Radiša Žarković pčelar iz Prijepolja, foto: PP Media

Njegov kolega, Milojko Moićević iz Priboja, pčelari već četiri decenije i ne pamti kada su prinosi meda bili manji. On ističe, da je nektara u prirodi vrlo malo.

– Godišnje sam proizvodio oko jednu tonu livadskog meda. Međutim, nešto se desilo u prirodi, pa nektara skoro i da nema, a prinos je desetkovan – jada se Milojko.

Manifestaciju „Med je lek za dug vek“  svojim scenskim nastupima, upotpunili su mališani Predškolske ustanove „Miša Cvijović“.

Program upotpunili mališani PU Miša Cvijović, foto: PP Media

Tekst je nastao u okviru projekta “Poljoprivreda – proizvodnja zdrave hrane”. Izradu teksta sufinansirala je Opština Prijepolje iz sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Opštine Prijepolje u 2021. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

PP Media