SNS Nova Varoš: 100 dana novovaroške vlasti

Predstavnici OO SNS u Novoj Varoši održali su konferenciju za medije povodom sto dana obnašanja vlasti novog opštinskog rukovodstva. Odustajanje od kupovine Kamenoloma na Bistrici, obustavljanje likvidacije Direkcije za izgradnju, uhlebljenjerođaka na opštinski budžet kao samo su neke od loših poteza nove vlasti, kazao je između ostalog predsednik novovaroških naprednjaka Dimitrije Paunović.

Da smo bili u pravu kada smo pre 100 dana tvrdili da nova vlast koja je formirana u Novoj Varoši kupovinom jednog odbornika Srpske Napredne Stranke je formirana zarad namirivanja ličnih interesa pojedinaca, a ne na programu razvoja naše opštine, građani Nove Varoši su mogli se uveriti mnogo puta do sada, započeo je svoje obraćanje novinarima Paunović

”Prva odluka koja je građanima opštine Nova Varoš mogla „otvoriti oči“ jeste, na brzinu doneta skupštinska odluka da se odustaje od kupovine kamenoloma u Bistrici, i ako je sadašnji predsednik Vasiljević sa svojom Grupom građana na predhodnoj sednici pohvalio i glasao za ovaj projekat kao nešto od vitalnog značaja za mesnu zajednicu Bistrica u kojoj je on osvojio najviše glasova te zbog toga ima obavezu da podrži ovu kupovinu kamenoloma, jer bi se otvorila nova radna mesta i ostvario dodatni prihod za opštinu Nova Varoš, koji bi se merio milionima kada otpočne rekonstrukcija pruge Beograd-Bar. Odjednom je posle samo mesec dana promenio odluku i odustao od kupovine kamenoloma sa nemuštim objašnjenjem, i ko je gledao prenos sednice Skupštine video da je bio „pod pritiskom“ da izglasa ovu odluku, i ako je znao da je štetna za Bistricu i za Novu Varoš. Vrlo korektno se odužio svojim glasačima u Bistrici, i pokazao da će lični interesi pojedinaca biti prioritet ove vlasti”, kazao je prvi čovek novovaroških naprednjaka Dimitrije Paunović.

Dimitrije Paunović prvi čovek novovaroških naprednjaka, foto: www.ppmedia.rs


Obustavljanje likvidacije Direkcije za izgradnju, sledeći je loš potez vlasti tvrdi Paunović.

”Prekidanje postupka likvidacije Direkcije za izgradnju koju su takođe odmah započeli nakon dolaska na vlast, pod tadašnjim izgovorom da Opština Nova Varoš ne može da se razvija bez Direkcije za izgradnju. Samo 10 dana posle donete odluke odlučili su ipak da ugase Direkciju za izgradnju, jer su to morali uraditi zbog Zakona o budžetskom sistemu. Osnovna ideja ovog „projekta“ odustajanja od likvidacije i nakon 10 dana ipak gašenja Direkcije za izgradnju, jeste da se zaposleni iz Direkcije prevedu u Opštinsku upravu, da se otvori pri upravi „Odeljenje za ekonomski razvoj“ u koje će udomiti svoje stranačke kolege, i ako već postoji Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj. Opet su interesi pojedinaca preovladali, a na štetu Budžeta opštine”, istakao je Paunović.

On se osvrnuo i na kako je kazao uhlebljavanje rođaka na budžet opštine Nova Varoš.

”Građani Nove Varoši su bili svedoci i jednog veoma kratkog mandata pomoćnika predsednika opštine gdina Vasiljevića Boža, koji je svoj mandat dobio preko „rođačke linije“ iz Pravoševe. Nakon samo nekoliko dana ovaj „stručnjak za ekonomska pitanja“ morao se povući, jer ovaj „angažman“ nije bio dogovoren na koaliciji vladajućih stranaka. Ova odluka o njegovom povlačenju iz izvršne vlasti kada se sagleda u celini i nije tako loša za Opštinu Nova Varoš, jer građani Nove Varoši su vrlo upoznati sa njegovim „poslovnim uspesima“ kako u Pribojskoj banci, tako i u mlekari Integral V. Nećemo ovom prilikom se baviti time što su u Opštinsko veće, opštinsku izbornu komisiju, upravne i nadzore odbore i druge plaćene funkcije postavljene supruge, kumovi, braća i sestre od čelnika koji rukovode ovom koalicijom.”, izričit je prvi čovek ovdašnjih naprednjaka.

Na konferenciji je bilo reči i o revanšizmu prema bivšoj vlasti, političkom zapošljavanju i neznanju, kako je kazao Paunović, pri donošenju važnih odluka.

Rukovodstvo OO SNS Nova Varoš, foto: www.ppmedia.rs

”U svojim prvim intervjuima Predsednik Vasiljević je najavio da nova vlast neće sprovoditi revanšizam nad građanima koji nisu podržali novu vlast na zadnjim izborima, kao i da neće menjati direktore javnih preduzeća i ustanova koji su dobro radili. Evo nakon 100 dana vlasti epilog je svima vidljiv i jasan. Promenjeni su svi direktori javnih preduzeća i ustanova, s obzirom na nedostatak kadrova na svojim listama, morali su pribeći i izmenama osnovnih akata i statuta preduzeća i ustanova da bi ih „prilagodili“ svojim kandidatima koji su bez odgovarajućih referenci dobili rukovodeće funkcije. Promenjeni su članovi svih upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća i ustanova, kao i svi školski odbori osnovnih i srednjih škola koje obavljaju nastavnu aktivnost na teritoriji Opštine Nova Varoš. U opštinskoj upravi otkaze ugovora u radu je dobilo četvoro (4) „nepodobnih“, u isto vreme je zaposleno petnaest (15) „podobnih“, većina će platu primati preko Turističko-sportskog centra Zlatar. U „JKP 3 Septembar“ otkaz je dobilo 5 nepodobnih, a zaposleno je 9 novih-starih lica. U „Energiji Zlatar NV“ otkaz je dobilo 3 nepodobnih, dok su zaposlena nova 2 lica. U svoj ovoj trci za smenama što zbog neznanja, što zbog nedostatka stručnih kadrova napravili su mnoge greške, te smo svedoci da ljudi koji su na jednoj sednici imenovani u nadzorne i upravne odbore, već na sledećoj su smenjivani nekim drugim ljudima uz objašnjenje – „došao je neki papir“. Na zadnjoj sednici Skupštine opštine neopozivu ostavku je podneo i VD direktora JKP 3 Septembar gdin Mirosavljević Zoran, jer je bio u sukobu interesa prilikom imenovanja na funkciju, što je i Agencija za borbu protiv korupcije potvrdila. Odluku o vremenskom ograničenju rada ugostiteljskih objekata koju su doneli na predhodnoj sednici, već su na sledećoj morali da menjaju i dopunjuju.”, pojašnjava Dimitrije Paunović.
O uspesima nove vlasti i kićenjem tuđim perjem takođe je govorio lider najače opozicione stranke u lokalnom parlamentu. 
”Bezidejna politika nove vlasti se ovih dana ogleda u „rasprodaji“ imovine nekadašnje fabrike Inova, rasprodaje se konstrukcija sušare, kotlovi i grejna tela sve kao „staro gvožđe“ i to bez odluke Skupštine opštine kao organa nadležnog za donošenje odluka za otuđivanje imovine u vlasništvu Opštine, nadležni organi će se baviti ovom kriminalnom aktivnošću. Na predhodnoj sednici su usvojili Budžet za 2017 godinu, koji je u odnosu na Budžet iz 2016 godine promenjen u nekoliko stavki. Subvencije za poljoprivredu su smanjene za 1/3, iako su obećali da je poljoprivreda oblast u koju će više ulagati, novac iz ovih subvencija usmeren je prema JKP 3 Septembar na ime odvoženja smeća iz seoskih sredina za iznos od 4 miliona dinara. Svi projekti kojima se hvali nova vlast su ustvari samo završeci projekata koje je započela i skoro u kompletnoj proceduri sprovela predhodna vlast Srpske Napredne Stranke i koalicionih partnera. Dovođenje turske firme Merser trade u fabriku Inova i obezbeđivanje 140 radnih mesta nije zasluga ove vlasti. Rekonstrukcija industrijske zone u Kokinom brodu u iznosu od 26 miliona dinara sredstvima od Ministarstva privrede i Opštine Nova Varoš. Asfaltiranje i modernizacija puta od Borove glave prema Murtenici u iznosu od 10 miliona dinara uz pomoć Vojske Srbije i SMATSA je takođe projekat bivše vlasti. Kupovina fabrike „Obućara Zlatar“. Nabavka brendiranih kombi vozila za prevoz dece do škola, sportista i turista i druge namene. Modernizacija atarskih puteva u selima Vraneša, Rutoši i Draglica u iznosu od 12 miliona dinara sredstava iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Izgradnja poslovnog biznis centra na Branoševcu je projekat kome se sadašnja vlast nekada grohotom smejala, a sada ga prisvajaju kao svoj. Sredstva za ovaj projekat su obezbeđena u iznosu od 37 miliona dinara i to za vreme bivše vlasti. Rekonstrukcija sportske dvorane i sanacija parking prostora oko dvorane u iznosu od 2,5 miliona dinara sa sredstvima Ministarstva sporta i omladine je takođe projekat bivše vlasti “, zaključio je Dimitrije Paunović u svom obraćanju medijima.
PP Media