Sportski dinar za 10 klubova i Sportski savez

Prijepolje – Predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić, zajedno sa članom Opštinskog veća zaduženim za sport Zoranom Despotovićem, predsednikom Sportskog saveza Prijepolje Seadom Rovčaninom i sekretarom Lukom Šuljagićem, uručio je ugovore o sufinansiranje projekata iz programa u oblasti sporta predstavnicima 10 sportskih klubova i Sportskom savezu. Iz opštinskog budžeta je za finansiranje sportskih kolektiva i organizacija izdvojeno 20 miliona dinara, međutim cela suma nije kompletno raspoređena, pa će za deo novca klubovi moći da konkurišu kroz poseban program.

Potpisani ugovori sa sportskim klubovima u Prijepolju, foto: A.Rovčanin

Iako je većina sportskih takmičenja odavno završena a sportisti se nalaze na letnjoj pauzi, na račune deset sportskih kolektiva u Prijepolju u narednim danima tek će leći novac namenjen za funkcionisanje klubova.

– Sredstva dolaze nakon završetka ligaškog takmičenja, ali nam sigurno puno znače. Imali smo razumevanja za lokalnu samoupravu i Sportski savez koji su uspeli da uvedu red i stave pod kontrolu trošenje novca koji klubovi dobijaju – kaže Igor Golubović, predsednik KK “Mileševac”.

Namera lokalne samouprave bila je da uvede red i kontrolu trošenja sportskog dinara, što nije bio slučaj u prethodnim godina.

– Na žalost, neki sportski klubovi su potrošili dobijene subvencije suprotno programu sa kojim su aplicirali, tako da očekujemo povrat novca. Prolongiraćemo rok za vraćanje do oktobra, eventualno novembra, a nakon toga će delovati opštinski pravobranilac. To što neki klubovi neće biti subvencionisani ne znači da ih gasimo. Jednostavno nećemo finansirati one koji ne mogu da opravdaju uložena sredstva – kategoričan je prvi čovek opštine Vladimir Babić.

Najviše novca opredeljeno je za rad lokalnog Sportskog saveza, 2 miliona dinara, potom za KK “Mileševac” 1.850.000.oo dinara i OK “Fap Livnica“ 1.100.000.oo hiljada, dok su ostali kolektivi dobili znatno manje para.

– Komisiji za ocenu programa u oblasti sporta za ovu godinu podneto je 27 zahteva, međutim nisu svi ispunili uslove. Sedam klubova nije ispunilo proceduralne uslove konkursa i za njih će vrlo brzo biti raspisani posebni programi – kaže većnik za sport Zoran Despotović.

Ugovor o sufinansiranju još uvek nije sklopljen sa najstarijim sportskim kolektivom iz Prijepolja, FK “Polimlje“ koji nije opravdano utrošilo više od 2 miliona dinara dobijenih prošle godine, i taj iznos mora da vrati lokalnoj samoupravi. Ipak, predsednik Sportskog saveza Sead Rovčanin duboko verujem da će nadležni  smoći snage da i problem tog kluba reše i prevaziđu.

– Postoje ljudi i postoji dobra volja da rešimo problem “Polimlja”. Imamo primer OK “FAP Livnice“ gde su to kvalitetno uradili, mislim da tu energiju možemo preneti i na “Polimlje“ pa da i sa tim klubom, vrlo brzo, potpišemo ugovor – nada se Sead Rovčan predsednk Sportskog saveza.

Pored Fudbalskog kluba Polimlje, još osam sportskih kolektiva iz Prijepolja mora da vrati novac u opštinsku kasu, kako bi izbegli pokretanje sudskih procesa i nastavili da se sufinansiraju budžetskim novcem.

PP Media