Šta „škripa“ u širokoj prijepoljskoj koaliciji – kome smeta Vladimir Babić?

Prijepolje – Poslednje skupštinsko zasedanje u Prijepolju pokazalo je da u „širokoj koaliciji“ grada na Limu, nešto škripa. Insistiranje prvog čoveka opštine Vladimira Babića, na striktnom poštovanju zakona, koštalo ga je orkestriranog „napada“ od strane odbornika Stranke pravde i pomerenja, Stanka Kijanovića (SPS) i Zulkefila Sadovića (DPS), pa je za kratko vreme, Babić, prošao je put od „vizionara“ do „spavalice“, a zatražena je i njegova ostavka.

Foto: A.Rovčanin

Da je stanje u lokalnoj vlasti ne održivo, saglasni su i predsednik Babić i odbornik Sandžačke demokratske partije Esad Hodžić, koji najavljuje da će inicirati sastanak sa naprednjacima, na kojem bi se odlučivalo o sudbini aktuelne koalicije. Hodžić kaže, da je njegova partija spremna i da ode u opozicju, u slučaju da se nešto u funkcionisanju vlasti ne promeni.   

Naime, Skupština opštine prihvatila je predlog Veća da se sa dnevnog reda povuku tačke o razmatranju rada i finansijskih planova Biblioteke “Vuk Кaradžić” i Turističke organizacije Prijepolje. Predsednik opštine Vladimir Babić, takvu odluku potkrepio je činjenicama da je osnivač dve ustanove lokalna samouprava, te da su one dužne i u obavezi da se o svom radu i načinu poslovanja dogovaraju sa opštinskim rukovodstvom, što prema njegovim rečima nije bio slučaj. On je izrazio sumnju i u nezakonito zapošljavanje, pa je zbog toga predložio skidanje tačaka sa dnevnog reda.

Ova odluka, nije se svidela odbornicima Stranke pravde i pomirenja, čiji su članovi direktori Biblioteke “Vuk Кaradžić” i Turističke organizacije Prijepolje, pa su optužili predsednika opštine da se ništa u Prijepolju ne radi te da je on krivac za to. Kritikama SPP pridružili su se i Zulkefil Sadović i Stanko Kijanović, dok je Sabahudin Hajdarević pozvao Babića da podnese ostavku na mesto predsednika opštine, obrazlažući to da „nas njegova politika košta“.

Foto: A.Rovčanin

Babić je kratko i jasno poručio: “Verujte da znam da vas moja politika košta” aludirajući da sprečavanje trošenja narodnog novca za lično bogaćenje pojedinaca.

Babić je apostrofirao da je tokom prvih 100 dana vlasti urađeno puno i podsetio samo na zatvaranje deponije „Stanjevine“, a onda je prema njegovoj sumnji počelo da se nešto čudno dešava, aludirajući na period kada je Stranka pravde i pomirenja ušla u vlast. Na konstataciju da je za kratko vreme prošao put od „vizionara“ do „spavalice“, poručuje da je izložen kritikama zbog toga što insistira na striktnom poštovanju zakona, pa se to pojedinima ne sviđa.  

– Moja moralna načela su nepokolebljiva. Zakon je neprikosnoven i moramo da ga poštujemo. Želimo da štitimo sve ono što Vlada Srbije i predsednik države Aleksandar Vučić sa mukom ostvaruju i za šta se bore. Želimo da budemo njihova produžena ruka i da se na celoj teriitoriji Srbije poštuju svi zakoni. Možda zbog toga pojedincima baš i smetam. Ukoliko se ispostavi da ja nisam bio u pravu, spreman sam javno da se izvinem svima i da snosim posledice zbog toga – u dahu kaže Babić.

Vladimir Babić zbog insistiranja na poštovanju zakona mogao bi da ostane bez predsedničke fotelje

Predsedniku opštine, od strane Stranke pravde i pomirenja, zamereno je da kritikama na rad Turističke organizacije i Biblioteke želi da prikrije nepravilnosti u poslovanju Doma kulture, što je Babić odbacio.

– Nikoga ne krijemo i nijednom direktoru neće biti dozvoljeno da radi bilo kakve pronevere, nepravilnosti i kršenje zakona.  Ukoliko imaju odbornici neka saznanja i nagoveštaje da se nešto dešava što nije regularno u Domu kulture, neka mi to pokažu i javno obećavam da ćemo to propratiti i istražiti. O svemu što mislim da nije u redu u poslovanju svih preduzeća obaveštavam nadležne organe i niko nije zaštićen – tvrdi Vladimir.

Doskorašnji zamenik predsednika opštine, a sada odbornik Esad Hodžić, ističe da se stalno provlači da su svi u vlasti, međutim on to doživljava drugačije.

– U vlasti su one partije koje zaista žele da rade, i da doprinose rezultatima, a sa druge strane imate stranke koje se koriste od te vlasti i tu su samo zbog toga. Ja to vidim kao politikanstvo, i iskakanje iz normalnog političkog delovanja – navodi Hodžić.

Esad Hodžić odbornik SDP, foto: A.Rovčanin

On se osvrnuo i na kritike koje su upućene na račun predsednika opštine Vladimira Babića.

– Do juče ste predsednika opštine okivali u zvezde, a danas vam je najgori. To je samo zbog toga, što je predsednik rekao jasan stav da se mora poštovati zakon i što traži izveštaj o sprovedenim konkurisima u dve ustanove. Zbog toga je najendnom počeo da smeta i postao je najgori. Ne vidim potrebu za tim – kaže Esad.

Sandžačka demokratska partija u narednim danima predložiće Srpskoj naprednoj stranci uspostavljanje drugačijih odnosa u koaliciji. Hodžić poručuje da se mora jasno znati ko je pozicija a ko opozicija, te da se ovako više ne može nastaviti.

–  Makar mi prešli na drugu stranu, ovako više ne možemo raditi. Ovo više nećemo tolerisati. Šta će Srspka napredna stranka odlučiti to ćemo videti, uglavnom naš stav je jasan, dalje više ne može ovako – zaključio je prvi čovek stranke Rasima Ljajića u Prijepolju.

Predsednik opštine Vladimir Babić, saglasan je sa Hodžićem da se u Prijepolju nešto mora menjati.

– Ovako stanje je neodrživo. Bez dogovora i međusobne komunikacije daljeg rada nema. Čuli smo i predstavnika Socijalističke partije Srbije, koji je rekao kako je dolazio do nekih zaključaka i ostvarivao svoje ciljeve, smatramo da takom ponašanju nema mesta u vlasti – zaključio je Vladimir Babić.

PP Media