Stigle vakcine protiv sezonskog gripa

Prijepolje/Priboj/Nova Varoš – Zavodu za javno zdravlje Užice distribuirano je 8.000 doza četvorovaletne Vaksigrip vakcine protiv sezonskog gripa. Vakcina je distribuirana domovima zdravlja na teritoriji Zlatiborskog okruga (Arilje – 500, Bajina Bašta – 700, Кosjerić – 400, Nova Varoš – 500, Požega – 500, Priboj – 700, Prijepolje – 800, Sjenica – 370, Užice – 3130 i Čajetina – 400 doza vakcine).

U prijepoljski Dom zdravlja distribuirano 800 doza vakcina protiv sezonskog gripa, foto: A.Rovčanin

Vakcinacija protiv gripa se preporučuje trudnicama i licima starijim od šest meseci života sa: hroničnim poremećajima plućnog sistema (uključujući astmu), hroničnim poremećajima kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima (dijabetičari i gojazne osobe), bubrežnim oboljenjima, hroničnim neurološkim poremećajima, oslabljenim imunim sistemom uključujući osobe inficirane HIV virusom i primaocima transplantata, lica sa malignim oboljenjima, bez obzira na trenutni terapijski status, lica starija od 65 godina i članovi porodica osoba koja su pod povećanim rizikom a kojima je kontraindikovano davanje vakcine.

Takođe vakcinacija protiv gripa preporučuje se i licima smeštenim i zaposlenim u gerontološkim centrima socijalno – zdravstvenim ustanovama, kao i zdravstvenim radnicima. Virus gripa se vrlo lako i brzo prenosi sa osobe na osobu u jesenjem i zimskom periodu kada se više boravi u zatvorenom prostoru.

Jedino pravovremeno vakcinisanje sprečava epidemiju gripa i dodatne zdravstvene komplikacije.

Vakcina protiv gripa može se dati istovremeno sa vakcinom protiv COVID-19, pri čemu se vakcine daju u različite ekstremitete.

PP Media