Miholjski susreti u Kosatici

Prijepolje/Nova Varoš – Na obroncima planine Zlatar, u selu Кosatica, na mestu zvanom Ljubatna bara, oko 3 kilometra udaljenom od manastira Mileševe, u subotu održana je, prva kulturno-sportska manifestacija Miholjski susreti prijepoljskih sela. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu Republike Srbije.

Miholjski susreti u Kosatici

Episkop mileševski Atanasije je na početku pozdravio učesnike i goste i blagoslovio ovu manifestaciju.

 – Neka je blagosloven Bog koji nas je sabrao sve sa dobrom namerom, da saberemo ono što je najbolje, da napravimo dobre planove za uspešan život na ovom prostoru. Da se ugledamo na tvorca koji je prelepo stvorio ovaj prostor, i da se ta lepota sačuva našim dobrim mislima, dobrim namerama i dobrim delima. Da se uvek u dobru sabiramo – poželeo je vladika Atanasije.

Izložba domaće radinosti u Kosatici

Skup su pozdravili, predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić i predsednik opštine Nova Varoš Radoslav Vasiljević, dok je v. d. sekretara Ministarstva za brigu o selu Republike Srbije gđa Snežana Petrović svečano otvorila manifestaciju.

Manifestacija je imala svoj izložbeni, kulturno-umetnički i sportski deo. Vredne domaćice i uzorni domaćini podzlatarskih sela su izložili svoje proizvode: sir, med, domaću rakiju, razne kolače, pite, ručne radove, dok su svoje umeće prikazali zdravičari, frulaši, pevačke grupe. Učesnike ovog narodnog sabora u dobrom raspoloženju nije mogla omesti ni sitna kiša koja je skoro sve vreme rominjala niti prohladno oblačno vreme.

U sportskom delu manifestacije nastupili su prijepoljski odbojkaši, a takmičenje je bilo i u bacanju kamena s ramena, nadvlačenju konopca, skoku u dalj. Najviše interesovanja prisutnih izazvalo je takmičenje rabadžija koji su sa svojim volovima imali zadatak da prevuku drveni trupac težak oko dve tone na određeno rastojanje. Najbolji u tom starom zanatu bio je mladi rabadžija iz sela Vilovi kod Nove Varoši.

Кako su u uvodnom delu naglasili predsednik opštine Prijepolje predsednik opštine Nova Varoš i državni sekretar, cilj ove i sličnih manifestacija je da se prikaže i pokaže da život na selu, pogotovo ovako lepom kao što je Кosatica, može da bude dobar i prijatan, naročito za mlade pred kojima je budućnost.

PP Media