Štrpci poslednja stanica za 20 putnika

Komemoracijom u Prijepolju obeležena je 23. godišnjica otmice i likvidacije devetnaest putnika u železničkoj stanici Štrpci.
Otmica u Štrpcima je naziv za zločin od 27. februara 1993. godine kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića, uz logističku pomoć države Srbije, oteli grupu putnika iz voza 671 na relaciji Beograd–Bar. Oteti putnici, 18 Bošnjaka, jedan Hrvat i jedno lice čiji identitet nije utvrđen, su potom likvidirani. Većina ubijenih su bili državljani Srbije i Crne Gore i bili su uglavnom iz Priboja, Prijepolja, Beograda i Podgorice. Opština Prijepolje je organizovala prijem za članove porodica otetih i ubijenih sugrađana i komemoraciju kod spomenika podignutog u znak sećanja na devet građana iz Prijepolja koji su bili među likvidiranim putnicima.
Do sada su u jezeru Perućac pronađeni posmrtni ostaci četvorice nastradalih, dok se za ostalim putnicima još uvek traga. Članovi njihovih porodica uz bol i suze ističu da se za 23. godine za njih ništa nije promenilo i da najviše boli što njihovi najmiliji još uvek nemaju mezar.
Prosle godine je Tuzilastvo za ratne zlocine BiH podiglo optužnicu protiv deset pripadnika Vojske Republike Srpske s područja Višegrada, zbog ratnog zločina počinjenog nad putnicima voza u Štrpcima.
2009. godine odlukom Skupštine opštine Prijepolje na ovom mestu podignut je spomen kompleks za 9 žrtava, građana Prijepolja otetih iz voza u Šrpcima. Svakog 27. februara na ovom mestu opština Prijepolje organizuje komemorativni skup gde brojni građani zajedno sa porodicama otetih i ubijenih učenjem fatihe i polaganjem cveća predaju počast stradalim žrtvama u tom svirepom zločinu.
PP Media