Bijelo Polje: Otkriven spomenik “Sat žIvota”

Otkrivanjem spomenika nevino stradalim žrtvama koje su otete iz voza u Štrpcima i u Bjelom Polju je obeležena 23. godišnjica ovog stravičnog zločina.
Dvadeset tri su godine od zločina u Štrpcima, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske, na železničkoj stanici Štrpci, iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar izveli i ubili 20 putnika. Medju njima 18 Bosnjaka, jednog Hrvata i jedno nepoznato lice. 23. godišnjica od ovog svirepog zločina obeležena je otkrivanjem spomenika u Bjelom Polju. Predstavnik porodica stradalih putnika, Ragib Ličina, kazao je da je 27. februar koban i težak, ali ne i dan bez nade.
Predstavnik Foruma Bošnjaka, Mirsad Rastoder, prilikom otvaranja spomenika stradalim žrtvama istakao je da su ovim uzvišenim činom Bjelopoljci pokazali smisao za suočavanjem s prošlošću i svim onim što su drugi u ime srpskog naroda činili ili propustili da spreče.
„Neizvesnost od 23 godine boli. „Boli što je samo jedan od saučesnika u zločinu osuđen, a ostali se šetkaju kao da se ništa nije desilo. Boli sumnja u pravosuđa koja su tek prošle godine krenula da sude optuženim za otmicu u Beogradu i Sarajevu, sa mnogo nepoznanica i odugovlačenja. Boli što jezero Perućac i dalje krije posmrtne ostatke, a grijeh prema zaboravljenim porodicama se uvećava“, kazao je Rastoder.
On je apelovao na državne organe Crne Gore da se uključe u rasvjetljavanje tog, kao i svih drugih zločina počinjenih devedesetih godina nad građanima Crne Gore ili u ime Crne Gore nad građanima drugih država.
Skulptura pod imenom “Sat života” je umetničko delo svetski poznatog umetnika Zlatka Glamočaka. Na novootvorenom spomen obeležju nevino stradalim Bošnjacima u Bijelom Polju cveće je položila i delegacija grada Novog Pazara.
PP Media