Tenzije na suđenju optuženima za zločin u Štrpcima

Priboj/Beograd – Bivši pripadnik snaga bosanskih Srba Mićo Jovičić prvi je svedok koji na suđenju rekao da je petoro njegovih saboraca učestvovalo u otmici i ubistvu 20 putnika iz voza 1993. godine.

Foto: Vikipedija

Ratni dobrovoljac Jovičić je pred Višim sudom u Beogradu izjavio da su svih petoro optuženih za kidnapovanje i ubistvo 20 putnika iz voza u Štrpcima u Bosni i Hercegovini bili na mestu zločina kada je on počinjen.

Jovičićevo jučerašnje i današnje svedočenje izazvalo je ljutnju optuženih i burne reakcije u sudnici. Jovičić trenutno služi petogodišnju zatvorsku kaznu nakon što je priznao krivicu za ovaj zločin u BiH.

Jovičić je rekao da su optuženi Gojko Lukić, Duško i Gojko Vasiljević, Jovan Lipovac i Dragana Đekić, bili prisutni kada je zločin počinjen. Osim Lipovca, koji je bio vojnik Vojske Republike Srpske (VRS) svi ostali su bili članovi paramilitarna jedinice „Osvetnici“.

Prema optužnici, 27. februara 1993. godine, grupa boraca pristigla je na železničku stanicu u Štrpcima u blizini bosansko-srpske granice. Oni su, naime, prisilili dispečera da zaustavi voz koji je iz Beograda išao ka Crnoj Gori.

Neki od njih su ulazili u kupee i putnicima tražili lične karte zbog identifikacije. Nakon toga su iz voza izveli 20 putnika nesrpske nacionalnosti, koji su zatim ubijeni.

Jovičić je sudu rekao da su on i njegov saborac Nebojša Ranisavljević dobili naređenje od lidera „Оsvetnika“ Milana Lukića i njegovog prijatelja i saborca Bobana Inđića da odu na železničku stanicu Štrpci. Jovičić je istakao da nije ušao u voz, ali da je otete putnike sprovodio u kamion.

Putnike su kamionom odvezli u osnovnu školu u Prelevo. Jovičić je rekao da je ostao ispred škole kako bi popušio jednu cigaretu. Dodao je da je ušao tek kada je čuo vrisak.

On je rekao da je u fiskulturnoj sali video kako Milan Lukić tuče jednog civila. Ostali putnici su bili postrojeni i udarani kundakom ukoliko bi nešto rekli.

„Video sam da su ljudi vezani, neki žicom a neki užetom. Neki su bili polugoli,  drugi u prslucima i uglavnom su bili bosi. Neko je tražio ćebe, a iz grupe vojnika mu je odgovoreno: „Тamo gde ideš ćebe ti ne treba”, naglasio je Jovičić.

Svedočio je da su putnici nakon ovoga kamionom prevezeni u spaljenu kuću u selu Mušići, gde su ih ubili Milan Lukić i Boban Inđić.

Lidera „Osvetnika” Milana Lukića je Haški tribunal 2012. osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog učešće u ubistvima i proterivanju civila bošnjačke nacionalnosti u Višegradu 1992. i 1993. godine, ali ne i zbog ubistava u Štrpcima.   Za ova ubistva optužilo ga je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u decembru 2019.

Boban Inđić je jedan od optuženih kome se za zločine u Štrpcima sudi pred sudom Bosne i Hercegovine.

Poslednje ročište pratile su tenzije između tužioca i advokata odbrane, kao i između advokata, optuženih i svedoka.

Kada je advokat Duška Vasiljevića zatražio od Jovičića da pokaže optuženog Vasiljević je skočio sa stolice, krenuo ka svedoku i rekao mu: „Ne laži”.  Intervenisali su pripadnici sudskog obezbeđenja kako situacija ne bi eskalirala.

Svi optuženi su negirali da su bili na mestu zločina. Oni su optužili Jovičićа da laže i da bi trebalo da se sidi samog sebe.

Izvor: Milica Stojanović Birn