Tepih planine čeka takmičare

Nova Varoš – Pripremaju se tereni za nadmetanja u starim čobanskim igrama i veštini drvoseča na 9. „Sustetima zlatarskih sela“ 7. jula u Muškovini.

Džade – takmičenje na visu od 1400 metara, foto: D.Gagričić

Grupa meštana Muškovine danas je kosila travu, zamenila je otrule stative na igralištu i ograđivala teren za vuču balvana volovskom zapregom na visu Džade, na devetim po redu „Susretima zlatarskih sela“, na Ivanjdan, 7. jula.

Pripreme da se spremno dočekaju deveti susreti

U nedelju će na tepihu planinske trave biti obeležena igrališta za odbojku i mali fudbal, kao i obavljene druge pripreme, u prvom redu za bezbednost takmičara i gledalaca. Za nadmetanja u starim čobanskim igrama i veštini drvoseča, koja počinju u devet časova, organizatori kažu da se prijavilo sedam ekipa – Muškovine, Aljinovića, Goračića, Drmanovića, Brda, Pravoševe i Međana, a ima i najava gostovanja još nekih takmičara.

Ograda – prva briga je bezbednost učesnika

Inače, ova manifestacija je započela pod sloganom „Oj, planino, moja mila, ti si mene odhranila“ u nameri da čuva korene i tradiciju stočara, drvoseča i rabadžija. Međutim, zbog seoba i starenja sela, sve je manji broja učesnika i seoskih ekipa uz jetke opomene da sela još žive na putokazima, geografskim kartama, retkim ognjištima i obećanjima pojdinih političara….Čast sela spašavaju rabadžije okolnih sela i najčešće takmičari čije porodice žive u Novoj Varoši ili na periferiji.

Teret na plećima male grupe zaljubljenika u planinu


– Iako „Susreti zlatarskih sela“promovišu lepotu planine okupljanjem na nadmorskoj visini od 1.400 metara (Muškovina je prijepoljsko selo, a Džade u katastarskoj opštini Drmanovići, na području Nove Varoši), i pored niza pokušaja nismo uspeli da dobijemo ni simboličnu pomoć dve opštine i turističkih organizacija?! – kažu Grozdimir Grbović, predsednik i Stojan Brajović, član Organizacionog odbora. – Sav posao u pripremama i finansiranje manifestacije nose entuzijasti, uz pomoć po nekog sponzora – privrednika iz ovog kraja.

Zlatarinfo