Tokom sanacije puteva pored putara posla bude i za tužilaštvo

Ove jeseni u gradu na Limu gotovo da je postalo nepisano pravilo da nakon što putari odrade svoj deo posla na nekom od seoskih drumova posla bude i za nadležne državne organe. Nedavno asfaltiranje putnog pravca u zaseoku Mostište u Mesnoj zajednici Jabuka završilo se podnošenjem nekoliko krivičnih prijava od strane meštana protiv više NN lica, sličan epilog dobiće i rekonstrukcija puta Gračanica – Gnijevine u MZ Gračanica.

Naime, posle sprovedenog postupka javne nabavke za odabir izvođača radova na sanaciji puta Gračanica – Gnijevine posao je poveren i ugovor zaključen sa firmama D.O.O “Labud plus” Prijepolje i D.O.O. “Putevi” Ivanjica. Firma D.O.O. “ Labud plus” u utorak 17. oktobra krenula je sa izvođenjem radova na osnovu ugovora potpisanog sa opštinom Prijepolje, međutim prema rečima žitelja ovog naselja Halila Rovčanina putni pravac na kojem pomenuta firma izvodi radove nije onaj koji je predviđen ugovorom već se radi o putnom pravcu Stara Džada koji vodi ka privatnim kućama te je zbog toga podneo krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Prijepolju i Ministarstvu unutrašnjih poslova SUP Prijepolje protiv izvođača radova firme D.O.O.”Labud plus”, njegovog odgovornog lica i odgovornog lica investitora Opštinske uprave u Prijepolju.

Krivična prijava podnešena nadležnim državnim organima, foto: www.ppmedia.rs

– Smatram da je na ovaj način firma D.O.O. “Labud plus” prekršila član 219a Krivičnog zakona RS jer izvodi radove bez projekta i građevinske dozvole, takođe sumnjam da je odgovorno lice pomenute firme prekršilo član 359 KZ jer zloupotrebom službenog položaja izvodi radove na putnom pravcu koji nije ugovorilo na osnovu ugovora za putni pravac Gračanica – Gnijevine i na taj način prouzrokuje štetu za budžet opštine Prijepolje jer putni pravac na kom izvodi radove nije predviđen budžetom za ovu godinu ni planom javnih nabavki za tekuću godinu, dok firmi D.O.O.”Labud plus” stvara protivpravnu imovinsku korist – navodi u krivičnoj prijavi Halil Rovčanin.

On ističe i da je lice koje je angažovao izvođač da upravlja bagerom Bahrija Beganović prouzrokovao namerno štetu na njegovom imanju prilikom izvođenja radova na taj način što je zemlju koju je kopao prosipao po njegovom imanju o čemu je obavestio policiju koja je sačinila zapisnik.

– Sama činjenica da ne postoji projekat kao ni građevinska dozvola govori u prilog tome da je Bahrija Beganović na svoju ruku izvodio radove a na mom imanju prouzrokovao štetu. Smatram da je odgovorno lice ispred naručioca prekršilo zakon jer je dozvolilo da se radovi izvode na drugom putnom pravcu nego što je ugovoreno, gde smatram da je prekršen član 359 KZ a izvođaču radova omogućeno sticanje protivpravne imovinske koristi jer izvodi radove koji nisu ugovoreni i predviđeni budžetom opštine Prijepolje – kaže u prijavi Rovčanin.

Krivična prijava protiv izvođača radova i investitora na putnom pravcu Gračanica – Gnijevine, foto: www.ppmedia.rs

Takođe, on naglašava i da je nadzorni organ kod izvođenja radova prekršio zakon imajući u vidu da vrši nadzor nad radovima za koje ne postoji projekat ni građevinska dozvola. Sve ove navode ispitaće nadležni državni organi nakon kojih će javnost biti upoznata sa epilogom krivičnih prijava koje je podneo Halil Rovčanin.

PP Media

One thought on “Tokom sanacije puteva pored putara posla bude i za tužilaštvo

  • Ova firma Labud to je Lutkino ?
    Ljudi u jednom periodu ti su radili po Pv pa tog fuseraja nije bilo nidje.Svaki ivicnjak koji su postavili je odavno raspao a ulice su u rupama.Mali Lutkin je toliko bahat da umalo par puta nije dobio po nosu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *