Tri đaka u celoj školi na Jabuci – predsednik opštine daruje školi televizor iz svoje kancelarije

Prijepolje – Osnovna škola “Mihailo Baković” u Seljašnici postoji i uspešno neguje preko 150 godina vaspitno-obrazovni, kulturno-prosvetni rad i tradiciju. Učenici ove škole postižu zapažene uspehe na svim nivoima takmičenja prezentujući na najbolji način ono na čemu ova škola radi i čemu teži.

Foto: A.Rovčanin

Međutim, uprkos naporima koje ulažu prosvetni radnici i ova škola sa njenim izdvojenim odeljenjima na Jabuci, Karoševini i Gornjim Babinama deli poražavajuću sudbinu drugih škola u okruženju – sa 200 i više učenika, “spala” je na 83 u matičnoj školi i 6 u izdvojenim odeljenjima. To nosi brojne teškoće-kako za učenike, tako i za učitelje.

-Teško je raditi sa jednim učenikom u odeljenju. On nema od koga da vidi, da čuje, teško mu je i da se uklopi sa drugarima…Nezgodno je raditi u nepodeljenoj školi jer učenik iz prvog razreda, mora da  sluša gradivo i četvrtog, trećeg, drugog razreda. Dete mora mnogo više da se trudi ali ni tada rezultati ne izostaju – objašnjava učitelj Radoman Petrić koji od 1997. godine radi u izdvojenom odeljenju na Jabuci i seća se kada je na Jabuci bilo preko 40ak đaka i izdavale su se dečje novine “Narcis”, čime se ne bi mogle pohvaliti i neke matične škole.

Učitelj Radoman Petrić, foto: A.Rovčanin

Prepoznajući problem sa kojim se suočavaju prigradske i seoske škole, opština Prijepolje je počela da radi na unapređenju uslova, kako u korist dece tako i u korist čitave zajednice. Tako su u izdvojenom odeljenju OŠ “Mihailo Baković” na Jabuci sanirani mokri čvorovi, zidovi i promenjeni prozori na prvom spratu gde se odvija nastava.

-Nastojimo da uslovi u seoskim školama budu poput onih u gradskim, ako ne i bolji. Obzirom da je ovo jedinstvena škola u brdsko-planinskom kraju koja ima đačku kuhinju i dalje radi, primećujemo i veliki turistički potencijal. Cilj nam je da pokušamo da osmislimo neki koncept, da uvežemo sve u jedinstvenu ponudu, kako bi omogućili povratak roditelja na Jabuku koji će imati šta da rade a samim tim i dece u ovu školu. Već smo nešto sanirali, gledaćemo šta je još potrebno. Danas su mi rekli da im je potreban televizor, tako da ću iz svoje kancelarije dati televizor koliko sutra a za dalje ćemo videti- ističe Drago Popadić, predsednik opštine Prijepolje.

Foto: A.Rovčanin

Možda iz perspektive velikih investicija, ova ulaganja deluju malena, ali nama puno znače,jer ćemo u potpunosti promeniti način funkcionisanja i nastavnika i učenika koji borave u ovoj školi, ističe direktorka OŠ „Mihailo Baković“ Jelena Dragutinović.

-Lokalna samouprava je imala sluha i razumevanja za naše potrebe. Ono što je poželjno u narednom periodu jeste unapređenje digitalizacije, nabavka tehničke opreme koja nedostaje u radu i izvođenju digitalne nastave. Što se tiče terena, poželjan je mobilijar. Prema procenama iz lokalne samouprave, broj učenika će se od naredne godine povećati. Ovo je lep kraj i divno je živeti ovde; ako imate školu i neke dodatne sadržaje, možda nekog kroz ove investicije motivišemo da se vrati da živi ovde- poručuje Dragutinovićka.

Direktorka OŠ“Mihailo Baković“ Jelena Dragutinović, foto: A.Rovčanin

Predsednik Popadić obišao je i izdvojeno odeljenje u Karoševini gde su takođe, sredstvima opštine sanirani mokri čvorovi i već postoje adekvatni uslovi za prijem novih đaka, koj ise čekuju od septembra.

PP Media